Racletten op de Pizzarette

Racletten op de Pizzarette

Missen jullie de wintersport ook zo? In de maanden januari en februari is het sneeuwfeest op de pistes, maar dit jaar helaas niet. Maar we kunnen dat gevoel een beetje in huis halen door te gaan racletten thuis. Het is koud buiten, maar binnen wordt het warm en gezellig omdat we met het hele gezin gaan racletten op de Pizzarette. Jawel ook dit kan je doen met de Pizzarette, ze hebben namelijk van die hele handige raclette pannetjes hiervoor.

 

Raclette

 

Het bekende Zwitserse racletten is weer eens iets anders dan fonduen of gourmetten. Racletten komt uit de Zwitserse keuken en het gerecht is gesmolten kaas geserveerd over aardappelen, brood, vleeswaren en daarbij wordt dan zure augurkjes geserveerd.
Het woord raclette komt van het Franse woord râcler. Dit betekent schrapen of schaven. De kaas wordt namelijk geschraapt van het speciale raclette ‘pan’.
De speciale Zwitserse kaas die hiervoor gebruikt wordt, heet raclette.

Racletten op de Pizzarette

 

Racletten op de Pizzarette

 

Je hoeft dus geen speciale raclette grill of apparaat te kopen, want met jouw Pizzarette kan je ook heel goed racletten. Er zijn speciale ronde raclette pannetjes die je in de Pizzarette kunt doen, waarop de kaas er dan heerlijk gesmolten uitkomt. Wij hebben een Pizzarette grill en hierop kan je ook nog vlees, aardappelen en groenten grillen. Dit leg je op je bord en dan giet je de gesmolten kaas erover.
Maar met de Pizzarette dome kan je natuurlijk ook racletten. Serveer dan de gekookte aardappeltjes, gegrilde groenten en/of vlees en de rauwkost er dan bij.

 

Kaas

Racletten op de Pizzarette

Er bestaat dus de echte raclette kaas, deze vind je bij jouw kaasboer. Maar je kunt natuurlijk allerlei soorten kazen gebruiken die goed smelten. Ik heb een paar verschillende geraspte kazen gebruikt, namelijk de Comté, Gruyère en Emmentaler.
Dit zijn stuk voor stuk lekkere smeltkazen. Ik heb ze geraspt besteld, maar je kunt ze ook in dunne plakjes snijden.
Ben jij gek op brie, camembert, mozzarella of blauwe kaas, die kan je ook heel goed gebruiken.
Koop wat jou lekker lijkt.

Let goed op de kaas, als de Pizzarette eenmaal warm is dan gaat het smelten heel snel!
Mocht je kaas overhouden, maak daar dan de volgende dag een lekkere tosti of sandwich van of gebruik het in een pastasaus.

 

Aardappelen

Racletten op de Pizzarette

Gebruik kleine aardappeltjes, kook of pof ze gaar in de schil. Ik heb drie soorten aardappeltjes genomen, krieltjes, roodschil en paarse aardappeltjes. Maar je kunt ook maar een soort nemen.

 

Groente

 

Om het een beetje ‘verantwoord’ te houden kan je diverse soorten groenten gebruiken. Als de asperges in het seizoen zijn, koop die dan.
Er kunnen heel veel soorten groente gebruikt worden. Je kunt ze grillen op de Pizzarette grill of je grilt ze vooraf in een (grill)pan en zet ze daarna op tafel.
Als je ze gaat grillen op de Pizzarette grill, giet er dan een klein beetje olie over. Anders bakt het aan.
Lekker is: tomaatjes, mini paprika’s, allerlei soorten paddenstoelen, broccoliroosjes, courgette, aubergine, preiringen, uiringen, etc.

Racletten op de Pizzarette

 

Vlees en vleeswaren

 

Bij raclette wordt vaak vleeswaren geserveerd zoals spek, rookvlees, rauwe ham en/of salami. Op de Raclette grill kan je ook lekker een biefstukje of barbecueworstjes grillen.

Racletten op de Pizzarette

 

Verder erbij

 

Bij de originele raclette wordt naast de kaas en vleeswaren ook augurken en ui geserveerd.
Daarnaast kan je nog fruit erbij doen, zoals peren, ananas, druiven, etc.
Olijven, ingemaakte rode ui, zongedroogde tomaatjes zijn er ook lekker bij.
En ik zou er een groene salade en rauwkost zoals radijsjes bij serveren.
En natuurlijk een lekker stokbroodje.
Verder zou ik zeggen doe erbij wat jullie lekker lijkt.
Mocht je nog goede tips hebben, dan hoor ik dat graag.

 

Wat drinken we erbij?

 

Een witte wijn uit de Elzas, een fruitige lichte rode wijn of een wat vollere Merlot bijvoorbeeld. Ben je gek op bier, drink er dan een lekker speciaal biertje bij.
Als je geen alcohol drinkt is mineraalwater of een kop thee een goed alternatief.
Warme thee is eigenlijk het beste voor de spijsvertering.

 

Vervelende luchtjes

 

Ja racletten en grillen geeft een vervelende lucht in de kamer. Je kunt tijdens het racletten de afzuigkap aanzetten (als je tenminste een open keuken hebt).
Of brand een of meerdere lekkere geurkaarsen op de avond zelf.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden