Tarte tatin

Tarte tatin

Een Tarte tatin is een Franse appeltaart die omgekeerd gebakken wordt op een laag van gekaramelliseerde suiker. Het is een oud streekgerecht en de gezusters Tatin uit Lamotte-Beuvron, maakten de taart wereldberoemd. Gebruik geen moesappels (zoals de Goudrenet of Elstar) voor deze taart, die zijn doordat ze te veel vocht verliezen, niet geschikt voor de […]

Verwenontbijtje met Scones

Verwenontbijtje met Scones

Scones zijn typisch Engelse ‘broodjes’ die meestal geserveerd worden bij een high tea. Traditioneel wordt er clotted cream en jam bij geserveerd. Clotted cream is een dikke room met een vetpercentage van 55%(!) en lijkt wel een beetje op de mascarpone. Ik serveer bij dit verwenontbijtje met scones verse roomkaas als vervanger van de clotted […]

Rode bessen op sterke drank

Rode bessen op sterke drank

Mijn oma en opa hadden een hele grote moestuin een boomgaard. Vooral zomers was ze er erg druk mee. Alles was natuurlijk op dezelfde tijd rijp en moest geoogst of geplukt worden en wij mochten daarbij helpen. Appeltjes schillen en drogen, fruit inmaken in alcohol en groenten in zuur of zout leggen. Op deze manier […]

Vlierbloesemlikeur

Vlierbloesemlikeur

Om lang van vlierbloesem te kunnen genieten, maak je vlierbloesemsiroop of zelfs vlierbloesemlikeur. Van deze vlierbloesemlikeur kan je zo genieten eventueel met ijsklontjes erin of je maakt er een lekkere cocktail van. Je kunt voor dit recept gin, jenever of zelfs wodka gebruiken. Omdat ik nog een fles wodka citron had staan, heb ik dit […]

Wentelteefjes met rabarber

Wentelteefjes met rabarber

Deze wentelteefjes met rabarber is leuk om te maken voor een speciale dag zoals bijvoorbeeld Valentijnsdag, de Paasdagen, Moederdag en/of het Pinksterweekend. Ik heb hartjes gestoken uit de boterhammen, maar dat hoeft niet. Is natuurlijk wel leuk als je het voor een geliefde maakt. Rabarber en sinaasappel zijn goede vriendjes van elkaar, waardoor de rabarber […]

Pavlova's gevuld met mascarpone en passiefruit

Pavlova’s gevuld met mascarpone en passiefruit

Pavlova is een taart gebaseerd op een meringue gevuld met slagroom of mascarpone en fruit. Deze taart  is genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het dessert zou gemaakt zijn ter ere van deze danseres tijdens of na een van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren 20. Een meringue is een zoete lekkernij […]

Piña Colada ijs

Piña Colada ijs

If you like Piña Colada …. dit heerlijke Piña Colada ijs is simpel en zonder ijsmachine te maken. De Piña Colada cocktail die ik hiervoor gebruikt heb, kan je kant-en-klaar kopen (bij de slijter). Serveer het op een tropische avond en je waant je in het Caribisch gebied met zo’n heerlijk nagerecht. Garneer de glazen […]

Zelf Atjar maken

Zelf Atjar maken

Atjar is een Indonesisch zoetzuur bijgerecht gemaakt van groenten. Atjar betekent kruidig ingemaakt in zoetzuur. Het is een bijgerecht bij de Indonesische rijsttafels. En zelf Atjar maken is helemaal niet moeilijk en natuurlijk veel lekkerder dan de kant-en-klare Atjar. Er bestaan heel veel verschillende methodes om Atjar te maken, maar ik heb het op deze […]

Lavendelkoekjes

Lavendelkoekjes

Ik mocht van Van Beekum Specerijen een pot lavendel ontvangen. Maar ja wat ga je ermee doen. Ik zie zo vaak recepten met lavendel voorbij komen en vraag me dan af of ik de lavendel uit de tuin hiervoor kan gebruiken. Maar nu heb ik een pot gedroogde lavendel. Mijn eerste gedachte was lavendelkoekjes maken. […]

Rijstpudding met sinaasappelmarmelade

Rijstpudding met sinaasappelmarmelade

Deze kruidige rijstpudding is een heerlijk toetje met koude dagen. Je kunt de rijstpudding met sinaasappelmarmelade maken met dessertrijst (paprijst) of met risotto- of paellarijst. De laatste twee rijstsoorten zuigen ook veel vocht op en worden ‘papperig’ tijdens het koken. De rijstpudding is zowel koud als warm lekker. Wil je ook de sinaasappelmarmelade zelf maken, […]

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden