Recepten met asperges

Recepten met asperges

Het witte goud is weer in het seizoen. Het seizoen voor de asperges loopt van april tot 24 juni, maar wanneer het precies start is elk jaar afhankelijk van het weer. Hebben jullie al genoten van de asperges? Zo niet, koop ze snel en maak deze heerlijke recepten met asperges voordat het seizoen over is. Asperges zijn niet meer weg te denken in ons land, maar wist je dat ze eigenlijk pas ongeveer 100 jaar in Nederland zijn?

 

In heel Nederland worden asperges geteeld, maar het meeste toch wel in Brabant en Limburg. Je kunt ze kopen bij de groenteboer en supermarkt. Maar ook rechtstreeks bij de aspergeteler. Maar mocht je eens langs een aspergeteler rijden, ga ze daar eens halen! Verser krijg je ze dan niet.

 

Asperges zijn een van de gezondste groenten met veel vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur (vitamine B11). Bovendien worden er helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.

 

Recepten met asperges

 

Asperges bereiden

 

Maar hoe gaan we die goddelijke asperges bereiden? Ik geef je graag een diverse tips voor het kopen, bewaren, schillend én koken van asperges. Met heel veel heerlijke aspergerecepten en wijnsuggesties.

 

Kopen: Wil je testen of de asperges écht vers zijn? Wrijf ze tegen elkaar, als je een piepend geluid hoort dan weet je dat ze vers zijn.

 

Bewaren: Wikkel asperges die je niet direct eet in een vochtige en schone theedoek en bewaar ze in de koelkast. Zo drogen ze niet uit.

 

Schillen: Schil de asperges rondom dakpansgewijs met een aspergeschiller of dunschiller. Haal ook genoeg van de ‘houtige’ onderkant af. Dit doe je door ze onderaan te breken.
Gooi de schillen en de onderkanten niet weg. Daar trek je de lekkerste bouillon voor een aspergesoep van. Laat dit gewoon meekoken met de asperges en gebruik dit vocht voor een aspergesoep. En hierdoor krijgen de asperges nog meer smaak.

 

Koken: Asperges kan je op verschillende manieren bereiden. Maar een van de bekendste manier is eerst koken en dan laten rusten in het hete water. Een gangbare tijd is, afhankelijk van de dikte, 7-12 minuten koken met een snufje zout en suiker. En dan nog ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan laten rusten met het vuur uit. Zo krijg je perfecte beetgare asperges. Wil je ze iets zachter? Dan kook ze dan iets langer. Naast koken kun je asperges ook in de pan grillen, op de barbecue grillen of zelfs sous-vide bereiden.

 

Groene asperges

 

De meeste mensen vinden witte asperges echt een delicatesse. Houd je niet van witte asperges, dan zijn de groene asperges misschien wel iets voor jou. Deze smaken compleet anders en hebben ook een andere structuur. Ze zijn veel steviger en hebben meer bite.

 

Recepten met asperges:

 

En wat zijn de allerlekkerste recepten en smaakcombinaties? Ik verzamelde mijn favoriete recepten met asperges én geef je tips hoe je ze het lekkerst bereidt.

 

Voorgerechten

Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges

Aspergesoep
Groene asperge en waterkerssoep
Geglaceerde asperges met zwarte knoflook
Tempura van asperges
Geroosterde groene asperges met nagelkaas
Gerookte zalmrolletjes met aspergetips
Groene asperge currysoep
Gele asperges met een groene saus en krieleitjes
Asperges met mosselen
Groene asperges met zalm en daslooksaus

 

Lunch

Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges

Pizza met asperges, tuinbonen, doperwten en pesto
Bakkeljauw asperge fritters
Flatbreadtosti met groene asperges en feta
Gebrande zalmfilet met asperges
Flatbread met Nduja, burrata en aspergetips
Frittata met groene asperges en geitenkaas
Gegrilde asperges met roerei en gerookte zalm
Rode biet wraps met groene asperges en Prosciutto
Kruiden omelet met ham en witte asperges
Quiche met groene asperges en brie

 

Salades

Quiche met groene asperges en brie Quiche met groene asperges en brie Quiche met groene asperges en brie Quiche met groene asperges en brie Quiche met groene asperges en brie Quiche met groene asperges en brie Quiche met groene asperges en brie Quiche met groene asperges en brie

Salade met asperges, avocado en vlierbloesemdressing
Groene aspergelinten salade met erwten en munt
Groene voorjaarssalade van rucola, groene asperges, garnalen en dille
Aspergesalade met ham en ei
Lauwwarme aspergesalade met gerookte zalm
Gegrilde groene asperges met daslookboter
Salade met groene asperges en gepocheerde eieren
Salade met asperges, feta en dille

 

Hoofdgerechten

Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges

Klassieke asperges met krieltjes, ham en ei
Asperges met ham, ei en botersaus
Miso bavette met roergebakken asperges
Polenta met asperges en tomaatjes uit de oven
Miso zalm met roergebakken asperges en noedels
Paella met groene asperges, bonen en doperwten
Roergebakken asperges met garnalen
Voorjaarsstamppotje met raapstelen en groene asperges
Gegratineerde asperges met ham
Groene asperge stamppot met kaasblokjes
Vegetarische bibimbap met groene asperges

 

Pasta

Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges Recepten met asperges

Pappardelle met raapstelen, groene asperges en dillepesto
Pasta met asperges, garnalen en citroenroomsaus
Orzo met asperges en gerookte zalm
Spaghetti met asperges en garnalen
Risotto met groene asperges
Pappardelle met asperges en daslookpesto
Orzo met garnalen en asperges
Lasagne met groene asperges en erwten
Orzotto met asperges en dillepesto

 

Welke wijnen zijn lekker bij asperges?

 

Zoals je ziet kan je asperges op vele manieren bereiden en een goed glas wijn erbij maakt het gerecht compleet. Maar welke wijnen zijn lekker bij asperges?
Asperges hebben de faam dat ze moeilijk te combineren zijn met wijn. Maar alles hangt ervan af hoe je de asperges bereidt, je witte of groene asperges gebruikt en waarmee je ze combineert. Witte wijnen met een zoetje of teveel eiken, gaan niet zo goed samen met de asperges. Een droge witte wijn is het advies. Maar ja daar zijn er zoveel van. Welke wijnen passen bij deze recepten met asperges? Je leest het hier.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden