Ik had haring gekocht en had zin om daar iets van te maken in plaats van het zo op te eten. Er lagen nog twee gekookte aardappeltjes, een komkommertje en een stuk mierikswortel in de koelkast. Nou dat is dus deze heerlijke frisse aardappel haringsalade met mierikswortel geworden. Een mooie manier om de restjes in mijn koelkast op te maken.

 

Door de komkommer en de appel in deze salade is het lekker fris geworden. Als je geen verse mierikswortel kunt vinden, kan je altijd een potje gebruiken. Of je gebruikt een scherpe mosterd hiervoor in de plaats. Ik heb de uitjes die bij de haring zaten gebruikt in de saus. In plaats van dille kan je ook heel goed bieslook gebruiken. Hoewel dille en haring wel een lekkere klassieke combinatie is.

 

Hollandse Nieuwe

 

Een Hollandse Nieuwe is de Nederlandse benaming voor haring. Alleen haring die in een bepaalde periode van het jaar gevangen en verkocht wordt, mag Hollandse Nieuwe heten. Het is dan ook een beschermd streekproduct.
De benaming maatjesharing kan ook op de Hollandse Nieuwe slaan.
Afhankelijk van de juiste kwaliteit van de haringen en of ze in voldoende aantallen op de markt gebracht kunnen worden, wordt door het Nederlands Visbureau de startdatum van de verkoop van de Hollandse Nieuwe bekend gemaakt.
Het vangstseizoen is hierbij van essentieel belang.

 

Aardappelen

 

Neem voor dit recept vastkokende aardappelen, die zijn namelijk het lekkerst om in een salade te verwerken. Dit kunnen de Accent, Alpha, Krieltjes, Nicola, Opperdoezer Ronde of Roseval aardappelen zijn. In mijn blog Aardappelsoorten lees je alles over de verschillende soorten aardappelen en hun toepassingen.

 

Dille

 

Mocht je toch dille gekocht hebben en nog wat over houden, maak dan deze lekkere Dilleboter met knoflook, citroen en mierikswortel ervan. Ja dan gebruik je gelijk ook de mierikswortel weer.

 

Tip:

 

Als je geen verse mierikswortel kunt vinden, koop dan een potje mierikswortel in de supermarkt.

 

 

Recept Aardappel haringsalade met mierikswortel: