Aardappelgratin Cacio e Pepe

Lekkere romige en peperige gratin van aardappelen, wie lust dat nou niet. Deze aardappelgratin Cacio e Pepe is natuurlijk een knipoog naar de bekende Italiaanse klassieker pasta Cacio e Pepe. Deze pasta wordt gemaakt met zwarte peper en geraspte Pecorino kaas, meer niet. Maar wat een heerlijk pastagerecht is dat!

 

Gratin

 

De Franse klassieker gratin dauphinoise wordt origineel niet met kaas gemaakt. Maar ja ik ben nu eenmaal gek op kaas doe het er toch stiekem in. En dan noemen we het Cacio e Pepe, dan mag er wel kaas in! Het is een heerlijke twist op het klassieke aardappelgerecht. Maak het voor een speciaal of feestelijk etentje thuis.
Het kost wat tijd, maar dan serveer je ook wat lekkers. Ik heb de oventijd iets verkort, door de aardappelschijfjes alvast een beetje te koken in de room voordat ze de oven in gaan.

Aardappelgratin Cacio e Pepe

 

Aardappelen*

 

De meningen zijn verdeeld over welk soort aardappelen je moet gebruiken voor een gratin. In mijn blog aardappelsoorten, lees je alles over de verschillende soorten en wat je ermee kunt doen. Het ene recept zegt bloemige (kruimige) aardappelen en het andere recept zegt vastkokende aardappelen. Ik ben er voor de zekerheid tussenin gaan zitten met licht kruimige biologische aardappelen die in de Flevourbox van februari zaten.
Ik denk namelijk dat zeer bloemige aardappelen op een gegeven moment uit elkaar zullen vallen in de ovenschaal en dat je dan een soort aardappelpuree krijgt. Wel een lekkere puree denk ik maar zo.

 

Je kunt de aardappelschijfjes net zo schikken in de ovenschaal als jij maar wilt. Leg ze plat op elkaar, of staand zoals ik gedaan heb. Het ziet er dan een beetje uit als hasselback aardappelen.

 

Peper en kaas

 

Verder heb je lekker veel grof gemalen zwarte peper en geraspte kaas nodig. Ik heb geraspte Parmezaanse kaas genomen. Die koop ik altijd online in grote zakken. Dit zijn natuurlijk de smaakmakers van de Cacio e Pepe.

 

De bouillon die je gebruikt kan een groentebouillon of kippenbouillon zijn. Alleen maar room kan ook, maar dan wordt het wel heel erg machtig.

 

Tip:

 

Ik heb ook nog een heerlijk Krieltjes Cacio e Pepe recept voor jullie.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Aardappelgratin Cacio e Pepe:

Aardappelgratin Cacio e Pepe. Ken jij de spaghetti Cacio en Pepe? Deze aardappelovenschotel is een twist op dit heerlijke pastagerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Bijgerechten
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappelen*
  • 2 el roomboter
  • 1 el grove zwarte peper
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takken tijm
  • 125 ml room
  • 125 ml kippenbouillon
  • 150 gr Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Spoel de aardappelen goed schoon maar schil ze niet.
  • Snijd de aardappelen in hele dunne plakjes (2 mm) met een keukenmachine of mandoline.
  • Smelt de boter in een grote pan en doe daar de zwarte peper, knoflook en de helft van de tijmblaadjes bij en bak dit even in de boter.
  • Giet de room en de bouillon erbij en breng aan de kook. Meng 100 gram van de geraspte kaas erdoor tot dit gesmolten is.
  • Doe nu de aardappelschijfjes erbij en meng dit erdoor. Laat op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten koken en laat dan iets afkoelen. Vet ondertussen de ovenschaal in met boter.
  • Zet dan de aardappelplakjes overeind tegen elkaar in de ovenschaal en lepel de overgebleven saus erover. Leg een vel aluminiumfolie erop en zet de schaal in de oven.
  • Haal na 45 minuten de schaal uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en bestrooi het met de overgebleven Parmezaanse kaas en leg er nog een paar takjes tijm op.
  • Zet het weer in de oven voor ongeveer 20 minuten tot de aardappelen gaar geworden zijn en er een goudbruin korstje op het gerecht zit. Serveer de schaal op tafel (pas op: is heet!)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating