Lekkere romige en peperige gratin van aardappelen, wie lust dat nou niet. Deze aardappelgratin Cacio e Pepe is natuurlijk een knipoog naar de bekende Italiaanse klassieker pasta Cacio e Pepe. Deze pasta wordt gemaakt met zwarte peper en geraspte Pecorino kaas, meer niet. Maar wat een heerlijk pastagerecht is dat!

 

Gratin

 

De Franse klassieker gratin dauphinoise wordt origineel niet met kaas gemaakt. Maar ja ik ben nu eenmaal gek op kaas doe het er toch stiekem in. En dan noemen we het Cacio e Pepe, dan mag er wel kaas in! Het is een heerlijke twist op het klassieke aardappelgerecht. Maak het voor een speciaal of feestelijk etentje thuis.
Het kost wat tijd, maar dan serveer je ook wat lekkers. Ik heb de oventijd iets verkort, door de aardappelschijfjes alvast een beetje te koken in de room voordat ze de oven in gaan.

 

Aardappelen*

 

De meningen zijn verdeeld over welk soort aardappelen je moet gebruiken voor een gratin. In mijn blog aardappelsoorten, lees je alles over de verschillende soorten en wat je ermee kunt doen. Het ene recept zegt bloemige (kruimige) aardappelen en het andere recept zegt vastkokende aardappelen. Ik ben er voor de zekerheid tussenin gaan zitten met licht kruimige biologische aardappelen die in de Flevourbox van februari zaten.
Ik denk namelijk dat zeer bloemige aardappelen op een gegeven moment uit elkaar zullen vallen in de ovenschaal en dat je dan een soort aardappelpuree krijgt. Wel een lekkere puree denk ik maar zo.

 

Je kunt de aardappelschijfjes net zo schikken in de ovenschaal als jij maar wilt. Leg ze plat op elkaar, of staand zoals ik gedaan heb. Het ziet er dan een beetje uit als hasselback aardappelen.

 

Peper en kaas

 

Verder heb je lekker veel grof gemalen zwarte peper en geraspte kaas nodig. Ik heb geraspte Parmezaanse kaas genomen. Die koop ik altijd online in grote zakken. Dit zijn natuurlijk de smaakmakers van de Cacio e Pepe.

 

De bouillon die je gebruikt kan een groentebouillon of kippenbouillon zijn. Alleen maar room kan ook, maar dan wordt het wel heel erg machtig.

 

Tip:

 

Ik heb ook nog een heerlijk Krieltjes Cacio e Pepe recept voor jullie.

 

 

Recept Aardappelgratin Cacio e Pepe: