Deze aardbeien coupe romanoff is een klassiek dessert, een retro toetje dat je tegenwoordig niet vaak meer op een menukaart van restaurants ziet staan. Maar waarom zou je dit heerlijke nagerecht niet eens zelf maken? De verse aardbeien, oftewel de zomerkoninkjes, liggen te lonken bij de groenteboer, dus het is nu de perfecte tijd om dit dessert eens uit te proberen! Bovendien bestaan er veel varianten op dit recept, en dit is mijn persoonlijke versie ervan.
Het originele recept voor aardbeien coupe romanoff werd in de jaren ’20 bedacht door de beroemde chef Auguste Escoffier. Dit bestond uit gepureerde aardbeien, gemengd met slagroom en wodka (en soms Crème de Cassis). De naam “Romanoff” komt van een nep-prins die zichzelf zo noemde en het gerecht in zijn restaurant in Beverly Hills serveerde. Kortom, een recept met een interessante geschiedenis!
Origineel recept aardbeien romanoff
In het originele recept voor aardbeien coupe romanoff vind je geen hangop, peper en/of meringues. Maar in de loop der jaren zijn deze ingrediënten wel toegevoegd om het gerecht nog lekkerder te maken.
De meringue kun je zelf maken door eiwitten met suiker op te kloppen en deze in de oven te bakken. Maar voor het gemak kun je ook kant-en-klare kleine schuimpjes kopen.
Hangop is uitgelekte yoghurt, en ook dit kun je zelf maken voor een extra rijke smaak. Ik schenk de Griekse yoghurt altijd in een ouderwetse plastic koffiefilter met een papieren filter. Laat dit een paar uur (of nog beter een nacht) staan, en je krijgt een dikke en romige yoghurt. Voor 200 ml hangop heb je ongeveer 400 ml Griekse yoghurt nodig. Probeer het eens, je zult verrast zijn door het resultaat!
Met de hangop kun je ook een heerlijke dip maken. Hoe je deze Labneh maakt, lees je hier.
Roze peperbessen (te koop bij o.a. Verstegen en AH) zijn de bessen van een struik en geen echte peperkorrel. Ze zijn veel milder en zoeter dan gewone peperkorrels en voegen een subtiele smaak toe aan zowel hartige als zoete gerechten, zoals deze aardbeien coupe romanoff.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept aardbeien coupe romanoff:
Ingrediënten
- 750 gr aardbeien
- 2 el wodka
- 1 tl roze pepertjes
- 250 ml slagroom
- 50 gr suiker
- 250 ml zelfgemaakte hangop
- 100 gr meringue
- 12 muntblaadjes
Instructies
- Spoel de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en laat de aardbeien uitlekken op keukenpapier. Snijd de grote aardbeien in stukken en doe alle aardbeien in een kom.
- Meng de aardbeien met de wodka en fijngestampte roze pepertjes. Laat minimaal 15 minuten marineren.
- Klop de slagroom met de suiker lobbig (niet helemaal stijf). Meng dit heel voorzichtig door de hangop.
- Pureer een derde deel van de aardbeien en meng deze door de slagroom/hangop.
- Verdeel de aardbeien over de glazen en lepel het slagroommengsel erover. Leg hierop een paar meringues en steek er een paar muntblaadjes in.
2 reacties
Heb hem gemaakt, echt heerlijk!
Wat leuk om te vernemen Koen, dankjewel. Met culinea groeten, Hanneke