De zomer is hier, het is lekker warm buiten en iedereen schreeuwt om ijs, vooral aardbeienijs! Dit aardbeienijs van geroosterde aardbeien is heel simpel te bereiden en o zo lekker. En wat is een betere manier om dat verlangen op warme zomerdagen te bevredigen dan met heerlijk, zelfgemaakt romig aardbeienijs?
Nu weet ik dat je misschien denkt: “Geroosterde aardbeien? Waarom zou je aardbeien roosteren?” Ik beloof je dat je je zult afvragen waarom je het nog nooit eerder hebt gedaan! Het zorgt voor het lekkerste aardbeienijs!

 

Aardbeienijs

 

Je wilt toch dat aardbeienijs naar aardbeien smaakt? En dat is precies wat er gebeurt als je de aardbeien eerst roostert. Het is een extra stap, maar zo de moeite waard voor heerlijk, romig en gemakkelijk zelfgemaakt aardbeienijs.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden, afhankelijk van de grootte.
Doe de aardbeien in de braadslede of bakblik, meng ze suiker en vanille en rooster tot er sap uit komt. Laat afkoelen.
Als je ooit het gevoel hebt gehad dat zelfgemaakt aardbeienijs niet zo aardbeiachtig was, dan zal dit je zeker overtuigen. Roosteren brengt de smaak echt naar voren en wel op de best mogelijke manier.

 

IJs maken zonder ijsmachine

 

Wellicht heb jij geen ijsmachine, nou dan heb ik goed nieuws voor jou. Dit ijs wordt gemaakt zonder ijsmachine!
De basis voor dit ijs is slagroom en gezoete gecondenseerde melk.
Klop de slagroom met de gecondenseerde melk en een scheutje likeur tot er stijve pieken ontstaan. Spatel de afgekoelde geroosterde aardbeien voorzichtig door het roommengsel en doe het in een bakje, dek af en vries minimaal zes uur in.

 

Je kunt elke diepvriesbak gebruiken die je wilt om dit in te vriezen, maar een cakevorm werkt heel goed, zodat je er later gemakkelijk uit kunt scheppen.
Hoe langer het in de vriezer ligt, hoe steviger het wordt. Als je een beetje ongeduldig bent, kun je natuurlijk een zachtere ijs eten. Hoe dan ook, het zal lekker smaken.
Als je het een paar dagen laat staan, kan je het ijs het beste een paar minuten voordat je het serveert in de koelkast zetten, zodat u het gemakkelijker kunt opscheppen.

 

Tips:

 

Het kan leuk zijn om met andere smaken te spelen.
Voeg bijvoorbeeld voor het roosteren een beetje balsamicoazijn toe aan de aardbeien (in plaats van of naast de suiker).

Of hak wat munt of basilicum fijn en voeg dat op het laatst toe voordat het ijs de vriezer in gaat (beide kruiden gaan goed met aardbei).

Probeer ook deze andere ijssmaken (zonder ijsmachine):

Irish Coffee ijs
Limoncello ijs
Karamelijs met zout en pecannoten
Ruby chocolade ijs
Stroopwafelijs
Pindakaasijs
Stracciatella ijs

 

 

Recept Aardbeienijs van geroosterde aardbeien: