Geef aardperen de aandacht die ze verdienen met dit prachtige recept voor aardpeer gratin. De knollen worden dun gesneden en zachtjes gestoofd in een knoflookroomsaus met kaas in de oven. Een fantastisch bijgerecht voor de koudere maanden.
Deze romige gratin is vooral goed op een feestelijk etentje thuis, omdat het in de oven wordt bereid. Het is rijk, dus goed als bijgerecht voor 4-6 personen, afhankelijk van hoe hongerig ze zijn en wat je nog meer van plan bent te serveren. Met een dikke romige saus en veel smaak moet dit wel een van de lekkerste manieren zijn om aardperen te eten.

 

Aardperen

 

Aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. Het is familie van de zonnebloem. In Frankrijk noemt men de knollen ‘topinambour’, in Engeland ‘Jerusalem artichoc’. Het aroma doet een beetje aan artisjok denken. De smaak van aardpeer is tamelijk bijzonder en kan een etentje aardig opfleuren.
Let er bij aankoop op dat de knollen stevig aanvoelen en niet verschrompeld zijn.
Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. Ze worden op zeer kleine schaal geteeld. In het najaar zijn ze verkrijgbaar bij de groenteboer of in biologische winkels en op markten.
Je hebt geen speciale apparatuur nodig om deze gratin te maken, maar als je een mandoline hebt, kun je de artisjokken gemakkelijker in dunne plakjes snijden.

 

En ik heb nog meer heerlijke aardpeerrecepten voor jullie:

 

Stamppot met geroosterde aardperen
Risotto van bulgur met aardpeer
Geroosterde aardperen met citroen en honing
Puree van aardperen
In de oven geroosterde aardperen
Aardpeersoep met aardpeerchips en peterseliepesto

 

Variaties:

 

Vervang de helft van de artisjokken door een ander knolgewas zoals aardappel of knolselderij. Snijd alles in plakjes van gelijke grootte.

Als je truffelolie in huis hebt, sprenkel dan een beetje over de gratin zodra deze onder de grill vandaan komt.

Je kunt dit gerecht veganizen door plantaardige room en kaas te gebruiken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Aardpeer gratin: