Ik weet nog wel dat ik de eerste keer aioli at in Spanje. Tjonge wat vond ik dit lekker zeg, wilde de saus wel zo uit het schaaltje lepelen. Dit is heel lang geleden, toen deze knoflooksaus nog niet bekend was in ons land (ja zo oud ben ik al, haha). Broerlief die chef in een heel fancy hotel op Ibiza was, heb ik natuurlijk gelijk om het recept gevraagd. En dit is zijn recept waar ik al jaren de blits mee maak op borrels en feestjes.

 

Aioli

 

De Spaanse knoflooksaus aioli is geen mayonaise met knoflook, maar wordt origineel gemaakt met alleen maar knoflook, olijfolie en zout. Als je er een eigeel doorheen mengt, wordt het een mayonaise-achtige saus. Het wordt in Spanje traditioneel met brood voor het eten geserveerd.
Ben je gek op knoflook, dan gaat aioli er altijd wel in. Lekker bij de borrel met stokbrood, op een tafel vol tapas, als dip bij de barbecue of op een sandwich.

 

Maken

 

Traditioneel wordt aioli dus gemaakt in een vijzel. Hierin wrijf je de knoflooktenen met een beetje zout tot een gladde puree en voeg je druppelsgewijs de olie toe terwijl je met de stamper blijft roeren (in een richting). Hierdoor ontstaat een dikke witte romige saus.

 

Met eigeel maak je de saus op een iets andere manier: meng in een kom een eidooier met de fijngehakte knoflooktenen en voeg daar al kloppend met een garde druppelsgewijs de olie toe. Blijf kloppen tot olie op is en er een dikke saus ontstaan is die de dikte van een mayonaise heeft. Breng op smaak met zout en eventueel wat peper en citroensap.
Belangrijk is dat je alle ingrediënten op kamertemperatuur verwerkt.

 

Of als je geen vijzel hebt of gewoon een beetje lui bent:
Doe de eidooiers met een beetje peper en zout in de keukenmachine en pers de teentjes knoflook er boven uit. Meng het geheel vervolgens met de keukenmachine. Voeg tijdens dit mengen langzaam in een dun straaltje de olijfolie toe tot de aioli de dikte van mayonaise heeft.

 

Andere aioli recepten

 

Ik heb voor jullie ook nog een recept voor een zwarte knoflook aioli of een rokerige aioli voor jullie. En een vegan  gemaakt van aquafaba. Probeer ze allemaal!

 

Tip:

 

Aioli blijft goed afgedekt een week goed in de koelkast, als er tenminste iets van overblijft.

 

 

Recept Aioli: