Ik heb toch een heerlijk stoofgerecht voor je. Deze Karni stobá recept is machtig, kruidig en pittig. Perfect voor een koude dag waarop je zin hebt in iets warms en hartigs.
Langzaam gegaard rundvlees met ui, knoflook, peper, aardappelen, wortel en een flinke scheut sojasaus. De smaken trekken langzaam in terwijl het vlees pruttelt tot het bijna uit elkaar valt. En de jus? Die wordt lekker dik en vol van smaak. Een echte aanrader als je houdt van stoofpotten met karakter.
Stoofvlees: comfortfood op z’n best
Stoofvlees is vlees dat je op laag vuur langzaam gaart. Zo langzaam dat het boterzacht wordt en bijna vanzelf uit elkaar valt. Ja, het kost tijd. Maar zoals je weet: goede dingen hebben tijd nodig. Vooral in de herfst en winter is dit het soort eten dat je nodig hebt – warm, vullend, troostrijk.
Gelukkig is het meeste werk aan het begin. Je snijdt alles, bakt het aan, en dan mag het gewoon lekker rustig sudderen. In de pan of zelfs in de oven. Ondertussen kun je gewoon wat anders doen.
Voor dit soort stoofgerechten gebruik ik het liefst riblappen, runderlappen of sukadevlees. Kies vooral stukken waar nog wat vet aan zit. Dat geeft niet alleen meer smaak, maar zorgt ook voor die zachte, malse structuur.
Let er wel op dat je het vlees eerst goed aanbraadt. Doe dit eventueel in porties. Als je teveel vlees tegelijk bakt, gaat het stoven in plaats van bruinen – en dan mis je die heerlijke gebrande smaak.
Ben jij ook gek op stoofgerechten? Dan moet je zeker eens proberen:
Tips
-
Dit gerecht kun je maken in een stoofpan, maar het lukt ook prima in een slowcooker
-
Serveer het eens met gebakken bakbanaan, voor een echte Antilliaanse touch
-
Pas op met de Madame Jeanette peper – die is loeiheet! Vervang eventueel door een mildere rode peper
Karni stobá recept:
Ingrediënten
- 1 kilo rund riblappen
- peper en zout
- 1 el komijnpoeder
- 1 grote ui in ringen
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 400 ml runderbouillon
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 el sojasaus
- 1 Madame Jeanette peper
- 4 vastkokende aardappelen
- 1 grote winterwortel
- 100 gram doperwten, diepvries
- 3 takjes bladselderij
Instructies
- Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen. Snijd het dan in stukken van ongeveer 3 centimeter. Bestrooi het vlees met peper, zout en komijnpoeder.
- Snipper de ui en hak of rasp de knoflook.
- Zet een grote stoofpan met de bouillon, tomatenpuree, sojasaus en de hele Madame Jeanette peper erin op het vuur en breng aan de kook, zet het vuur dan laag.
- Zet een koekenpan met olie op het fornuis en bak het vlees in een beetje olijfolie in de hete bakpan op hoog vuur rondom goudbruin aan.
- Doe dit in porties, zodat het vlees goed aan geschroeid kan worden (dus niet te veel tegelijkertijd bakken). Doe dan al het vlees bij de bouillon in de stoofpan.
- Bak dan in dezelfde koekenpan de ui glazig, voeg de knoflook eraan toe en bak dit even mee. Schep het dan in de pan met het vlees.
- Zet het vuur laag en laat het ongeveer 3 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan tot het vlees gaar is en bijna uit elkaar valt.
- Schil de aardappelen en wortel en snijd deze in stukken. Doe dit het laatste uur in de pan bij het vlees en laat het meestoven.
- Roer wel af en toe en check of er genoeg vocht in de pan zit. Als het te droog is, kan je nog wat bouillon of water toevoegen. Haal nu de hele Madame Jeanette peper eruit.
- Als het vlees en groenten zacht geworden is, haal je de deksel van de pan en laat het geheel nog iets inkoken. Voeg op het laatst de bevroren erwten toe.
- Serveer de pan op tafel en garneer met de gehakte bladselderij.