Ik mocht weer lekkere appels en peren van onze lokale appelboer ontvangen. Tevens had ik nog heerlijke appelsap van hun in huis. Hiermee heb ik deze lekkere appel en peercompote zonder toegevoegde suiker gemaakt. Een compote met hele partjes appel en peer, lekker bij hartige zowel als zoete gerechten.

 

Compote

 

Ik vind compote lekkerder dan appelmoes omdat in de compote nog stukjes fruit zitten. Ik heb de appels en peren nu in parten gesneden en niet in kleine stukjes. Deze appel en peercompote is snel gemaakt en superlekker. Gebruik het ’s morgens als ontbijt op havermout, yoghurt of kwark. Maar deze compote is ook een fantastische combinatie met kip, kalkoen of varkensvlees. En warm met een bolletje vanille-ijs is het weer een zalig toetje. Of gebruik het als basis van een crumble.
Compote is ook fijn om te maken als je fruit in de fruitmand hebt liggen wat eigenlijk op moet. In principe kan je van elk soort fruit een compote maken.

 

Het verschil tussen een jam en een compote is dat in de compote nog stukjes fruit zitten en een appelmoes tot een gladde moes gekookt is. Als je deze compote langer kookt en dan pureert heb je een lekkere jam.
Behalve kaneel kan je nog andere smaakmakers toevoegen zoals gember, vanille, citroenschil of andere specerijen. Wat jou maar lekker lijkt.

 

Ik heb gedroogde blauwe bessen erdoor gedaan, maar gedroogde cranberries of rozijnen zijn natuurlijk ook lekker als je geen gedroogde blauwe bessen kunt vinden.
Door appelsap te gebruiken, krijg je een intensere appelsmaak en hoef je geen suiker toe te voegen. Je kunt ook een appel en perensap gebruiken.

 

Mocht jij te veel appel en/of peren in huis hebben, dan heb ik hier nog heerlijke recepten waarin je ze kan verwerken:

 

Franse appeltaart
Karamel appel en walnotencake
Broodpudding met appel
Tarte tatin
Chutney van appel en rozijnen
Kruidige appelcompote
Peren flapjack crumble
Perentaartje met amandelspijs
Filotaart met peren
Perencake
Perenjam met gember en kardamom

 

 

Recept Appel en peercompote: