Ik zal het maar bekennen…..ik hou niet van oliebollen! Manlief wel, dus die koop ik dan maar voor hem, maar zelf ga ik geen oliebollen bakken. Mijn ouders bakten ze vroeger wel, maar ik vond ze als kind al niet lekker. Appelbeignets en appelflappen lust ik wel en die wil ik nog wel eens maken. Maar nu heb ik een alternatief gemaakt voor de oliebol, namelijk deze zalige appeltaart appelbollen. Ik noem het maar appelbollen, maar je kunt het ook appel fritters noemen. Gefrituurde appelbollen met de smaak van appeltaart, dit wil je proeven!

 

Appelbollen

 

De appelbol gebakjes van mijn moeder zijn fameus. Elke keer als er iemand op bezoek komt bij haar, maakt ze deze. Ik heb het recept aan haar gevraagd en deze voor jullie uitgewerkt. Het lijkt heel simpel, maar er zijn wel wat trucjes om ze te maken. Hier vind je het recept van mijn moeders appelbollen.

 

Deze appeltaart appelbollen, zijn dus heel anders dan de gebakjes van mijn moeder. Ik heb een beslag gemaakt van appel in dunne reepjes gesneden, rozijnen en walnoten. Met een ijsschep hier bolletjes van gemaakt en deze gefrituurd. Het resultaat is een heerlijke bol met de smaak van een appeltaart.

 

Gebruik een niet te grote ijsschep hiervoor, heb je die niet dan kan je met twee lepels een bergje beslag vormen. Met een lepel schep je wat beslag uit de kom en met de andere lepel schuif je het in de olie.
Frituur niet te veel bollen tegelijk, maar doe dit in porties. Je kunt ze vlak voor het eten bakken, of je bakt ze van tevoren en pimpt ze op in de warme oven.

 

Saus

 

Ik heb er een lekker sausje bij gemaakt van verse roomkaas en deze gezoet met honing en op smaak gebracht met een beetje speculaaskruiden. Dit is de slagroom op de appeltaart zeg maar. Ook zonder de saus zijn de appelbollen heerlijk, maar met saus extra lekker natuurlijk.
Maak de saus van tevoren, zodat je gelijk kunt aanvallen als de appelbollen gefrituurd zijn.

 

Tips:

 

In plaats van speculaaskruiden kan je ook kaneelpoeder gebruiken.

Deze Gin en Tonic appelbeignets, Luchtige kwarkbollen, Churros kransjes en Luchtige ricotta bollen zijn ook heerlijke alternatieven voor oliebollen.

 

 

Recept Appeltaart appelbollen: