Appeltaart granola

Deze appeltaart granola zit boordevol smaak, met lekker veel kaneel en een royale hoeveelheid gedroogde appeltjes! Dit eenvoudige zelfgemaakte granola recept is perfect als ontbijt of om yoghurtparfaits te maken als dessert! Deze granola is een must voor alle liefhebbers van appeltaart, kaneelkruiden en alles wat daar lekker aan is. Het is gezoet met agavesiroop en gedroogde appeltjes. Je zou het met verse appelstukjes kunnen maken, maar dan is de granola niet zo lang houdbaar. Als je deze granola maakt, dan ruikt het zo lekker in huis, daar kan geen geurkaars tegenop.

 

Granola

 

Granola is een mix van havervlokken, noten en een zoetmiddel wat geroosterd wordt in de oven. Hieraan worden nog andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld zaden, gedroogd fruit en chocolade toegevoegd.
Het is fijn om zelf te maken, zodat jij zelf bepaalt wat erin gaat. De granola’s in de winkel bevatten meer suikers en vetten dan zelfgemaakte. Maak daarom je eigen granola, het is makkelijker dan je denkt en je zult nooit meer de kant-en-klare willen kopen.

 

Probeer mijn zelfgemaakte granola recept, het is gemakkelijk aan te passen en kan worden gemaakt met alle ingrediënten die je wellicht op voorraad hebt.
Het is vooral zelfgemaakt en je weet wat erin gaat, waardoor het een gezonde ontbijtkeuze is.

 

Ingrediënten

 

Volkoren havervlokken en gepofte spelt zijn een waardevolle bron van voedingsvezels. Voedingsvezels dragen bij aan een goede darmwerking en zijn daarom zeer nuttig.

Noten bevatten ook voedingsvezels en vormen daarnaast een bron van eiwitten en vitamines en mineralen zoals vitamine B1, vitamine E en ijzer. Ik heb walnoten gebruikt, maar je kunt ook andere ongebrande noten nemen.

Gedroogd fruit zoals deze appeltjes en rozijnen zijn ook een prima bron van voedingsvezels en andere voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld ijzer.

Zaden en pitten is ook lekker om te verwerken in een granola. Denk aan zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, maanzaad en/of chiazaad.

Granola is zo lekker omdat het geroosterd is en daardoor lekker krokant. Hiervoor gebruik je o.a. een vetmiddel en een zoetmiddel. Ik heb kokosolie en agavesiroop gebruikt. Je kunt ook zonnebloemolie of een andere plantaardige olie of zelfs roomboter gebruiken. Naast agavesiroop kan je honing, maple syrup of een ander zoetmiddel of suikervervanger nemen.

Specerijen zoals kaneelpoeder en gemberpoeder mogen natuurlijk niet ontbreken in een appeltaart granola.

 

 

Recept Appeltaart granola

Appeltaart granola. Deze appeltaart granola zit boordevol smaak, met lekker veel kaneel en een royale hoeveelheid gedroogde appeltjes!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 75 ml kokosolie
  • 100 ml agavesiroop
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 200 gr havervlokken
  • 50 gr gepofte spelt
  • 125 gr zadenmix
  • 75 gr walnoten, gehakt
  • 150 gr gedroogde appeltjes
  • 75 gr rozijnen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160˚C bekleed een ovenplaat met een vel bakpapier.
  • Verwarm de kokosolie met de agavesiroop, kaneelpoeder en gemberpoeder.
  • Doe de havervlokken, gepofte spelt, zadenmix en walnoten in een kom en giet de warme olie erbij en meng het er goed door.
  • Verdeel het mengsel over de ovenplaat en schuif deze in de hete oven. Bak de granola in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig. Schep het af en toe om tijdens het bakken.
  • Snijd de gedroogde appeltjes in kleine stukjes
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat het afkoelen. Als het helemaal afgekoeld is meng je de appel en de rozijnen erdoor.
  • Schep de granola in een grote (weck)pot. Hierin blijft het zeker een maand goed houdbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating