Deze aspergesalade met champignons, ham en ei is heerlijk als voorgerecht of als een maaltijdsalade. Witte aspergesalade is ontzettend lekker! Dit aspergeseizoen wilde ik een nieuw gerecht met witte asperges proberen. Ieder jaar geniet ik sowieso van de klassieke asperges met gekookte aardappelen, aam en ei of een aspergesoep, maar deze aspergesalade heb ik nog nooit geprobeerd. Ik had deze combinatie eens gegeten in Duitsland en vond dat toen zo lekker, dat ik het ook zelf thuis wilde maken.
Dit is nu mijn favoriete aspergesalade, gemaakt zonder sla, alleen witte asperges, paddenstoelen, een lekkere ham en gekookt ei met een dressing gemaakt van mascarpone.
Witte asperges
De asperges oftewel het witte goud is weer in het seizoen. Het seizoen loopt van april tot eind juni. Maar wanneer het precies start in april is elk jaar afhankelijk van het weer. Dit jaar hadden we in ieder geval een vrij vroeg seizoen! Asperges zijn niet meer weg te denken uit ons land.
In heel Nederland worden asperges wel geteeld en gestoken, maar het meeste in Limburg en Brabant. Je kunt ze kopen in de supermarkt, maar rechtstreeks bij de aspergeteler is natuurlijk het meest vers en lekker. Eerlijk gezegd koop ik ze eigenlijk altijd bij mijn groenteboer, maar mocht ik eens een aspergeteler tegenkomen dan zal ik ze daar zeker eens halen!
Bereiden
Er zijn verschillende manieren om asperges te bereiden. De klassieke manier met ei en ham en botersaus. Ook zijn asperges lekker met vis zoals zalm. Asperges koken kan je het beste in een speciale aspergepan doen. Maar in een andere kookpan kan ook. Let op dat je je witte asperges goed schilt, dit kan het beste met een dunschiller. Snijd of breek ook altijd het harde kontje eraf.
Een andere manier om asperges te stomen is in de magnetron. Plaats ze gewoon in een magnetronbestendige kom en laat ze 2 tot 3 minuten in de magnetron staan. Afdekken of water toevoegen is niet nodig.
Meer aspergesalade recepten waar je dol op zult zijn:
Salade met asperges, feta en dille
Aspergesalade met graskaas en kruiden
Salade met groene asperges en gepocheerde eieren
Orzo met garnalen en asperges
Salade met asperges en vlierbloesemdressing
Aspergesalade met ham en ei
Salade met zalm, asperges en aardappelen
Tarwesalade met asperges en ricotta
Groene aspergelinten salade met erwten en munt
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Aspergesalade met champignons, ham en ei:
Ingrediënten
- 500 gr witte asperges
- 250 gr kastanjechampignons
- klontje boter
- 4 gekookte eieren
- 100 gr plakken lekkere beenham
- 2 el mayonaise
- 2 el mascarpone (of zure room)
- peper en zout
- 1 bakje tuinkers
Instructies
- Schil de asperges. Verwijder de harde onderkanten en snijd ze schuin in stukjes van 3 cm.
- Breng ze aan de kook in ruim water met wat zout. Laat ze ongeveer 5 minuten koken en giet ze daarna af.
- Grill de asperges even aan op een grillpan en laat ze dan afkoelen.
- Bak de champignons in een klontje boter tot ze goudbruin zijn. Laten afkoelen.
- Kook de eieren en snijd deze doormidden of in vieren.
- Meng de de mayonaise met de mascarpone en breng op smaak met peper en zout.
- Leg alle ingrediënten op de borden, doe er wat saus bij en strooi de tuinkers over.