Ben je gek op aubergines en Aziatische smaken, dan moet je beslist eens deze aubergines uit de oven met miso proberen. Minimale inspanning en maximale smaaksensatie, dat is dit gerecht. Serveer het als een compleet vegetarisch gerecht met rijst, nasi en zoetzuur van komkommer erbij.

 

Miso

 

Miso is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het wordt als smaakmaker gebruikt in de keuken. De smaak van miso is de zogenaamde umami, erg hartig dus. Er zijn heel veel verschillende soorten miso, variërend in kleur en smaak. Van beige (wit), geel, rood tot donkerbruin. Hoe donkerder de kleur, hoe meer smaak de miso heeft en hoe zouter het is.

 

Sinds mijn broer op Ibiza een keer een gerecht met miso gemaakt had voor ons, was ik er helemaal aan verslaafd. Ik kan geen toko voorbijlopen en het niet kopen. Meestal gebruik ik de rode miso, die heeft lekker veel smaak. Het wordt in een plastic zakje verkocht. Als ik het gebruikt heb, doe ik de rest in een jampotje. Hierin blijft het een aardig tijdje goed in de koelkast.
Bij die toko heb ik trouwens ook die leuke rode sesamzaadjes gekocht die ik over de aubergines gestrooid heb.

 

Omdat ik er dus zo gek op ben, vind je diverse recepten met miso op de site. Ik vind het leuk om zo’n product te ontdekken en ga er dan mee experimenteren. Je kunt ze vinden als je zoekt onder Ingrediënt: miso.
Dan vind je bijvoorbeeld deze Udon noedels met miso mosselen, Miso boter, Hele snijbonen gebakken in misoboter en Buikspek met miso karamelsaus.
Ik wil het ook nog eens verwerken in een zoet gerecht. Dit recept zullen jullie nog wel eens voorbij zien komen.

 

Maar nu het ik het in dit Aziatisch getint gerecht verwerkt. Als je de geroosterde aubergines voorziet van een miso marinade en dan nog even bakt in de oven, dan weet je niet wat je proeft. Zo’n smaakbom wordt het dan. Zo heb je aubergines nog nooit gegeten! En je kunt het heel goed als een vegetarisch gerecht serveren. Door de umami smaken zal je het vlees niet missen. Ik heb er stiekem wel een lekkere ribkarbonade bij gegeten. Die heb ik ook ingesmeerd met de miso marinade. Wat hebben we gesmuld.

Aubergines uit de oven met miso

 

Recept Aubergines uit de oven met miso: