Avocado milkshake (Jus Alpukat) is een immens populaire dessertdrank in Indonesië. Het is een soort milkshake gemaakt van avocado’s, melk en ijsblokjes. Het is lekker en vullend, ik heb er een iets meer verantwoorde versie van gemaakt. Probeer het eens!

 

Jus Alpukat

 

Wij gebruiken de avocado meestal in gerechten zoals een salade of guacamole, maar in Zuidwest-Azië gebruiken ze avocado’s vooral in drankjes. Geniet van deze romige Indonesische stijl vegan avocado smoothie.
Avocado sap – of jus alpukat in het Indonesisch – is een rijke en zijdezachte gekoelde drank gemaakt van verse avocado, vermengd met verse melk en gecondenseerde melk. Weelderig romig en dik, de drank lijkt eigenlijk meer op een shake dan op een sap en je hebt een rietje of een lepel nodig om ervan te genieten.

 

Ik heb geen melk en gecondenseerde melk gebruikt, maar dit vervangen door kokoswater. Net zo lekker en een stuk gezonder. Vaak wordt er ook chocolade gecondenseerde melk, een chocolade- of koffiesiroop erdoorheen gemengd of geroerd, ik heb hier ook weer een iets meer verantwoorde versie van gemaakt.

Avocado milkshake (Jus Alpukat)

Omdat het drankje zo zoet en romig is, wordt het eigenlijk als dessert te geserveerd. Maar het staat ook op de drankenkaart, ook al is het ook geen echte dorstlesser. Indonesiërs hebben niet echt een idee van verschillende gangen op een menu. Het wordt als normaal beschouwd om zoete dingen midden bij het hoofdgerecht te eten. Als we naar een restaurant gaan, wordt alles wat tegelijkertijd wordt besteld, samen geserveerd (hoewel sommige high-end restaurants een uitzondering kunnen zijn).

 

Deze jus alpukat is heerlijk, verfrissend en vullend. Het is ook een gezond drankje! Avocado is rijk aan voedingsstoffen en heeft veel gezondheidsvoordelen: het is goed voor het hart, bevordert een gezonde bloedsuikerspiegel, versterkt de botten en nog veel meer.
Jus alpukat is ook heerlijk als ontbijt. Deze heerlijke shake boordevol vitamines zal jouw dag een boost geven. Bereid de shake altijd vlak voor het serveren om alle versheid te behouden.

 

Tips:

 

Om het drankje toch wat zoeter te maken, kan je agavesiroop gebruiken. Ik heb alleen proteïnepoeder in de smaak vanille gebruikt. Dit geeft ook de lekkere vanillesmaak en maakt de milkshake zoet.

Je kunt de milkshake met of zonder chocoladesaus serveren. De saus siert het glas en voegt een klein beetje chocoladesmaak toe aan de milkshake.

 

 

Recept Avocado milkshake (Jus Alpukat):