Het is weer het seizoen van de pompoenen en de pompoenrecepten vliegen je om de oren op social media. Omdat ik er zo gek op ben, staan er best wel veel pompoenrecepten op de site. Ik had nu weer twee prachtige pompoenen gescoord in de aanbieding, maar ja hoe ga je die nu weer op een andere manier bereiden? Het is een heerlijke Aziatische pompoen omelet geworden.

 

Pompoen

 

Pompoenen zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens heel erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën, veel vitamine A en C en zitten boordevol met vezels.
De pompoen is een vruchtgroente er bestaan heel veel vormen en maten pompoenen, zowel de eetbare als de pompoenen voor de sier. Meloen, komkommer, courgette, kalebas en patisson behoren tot dezelfde plantensoort als de pompoen.

 

De bekende hokkaido (oranje) is de meest verkochte pompoensoort in ons land. Deze is vrij neutraal van smaak en daarom in veel recepten te gebruiken. Smaken verschillen en dat geldt ook voor pompoenen, de ene is veel zoeter, steviger, meliger of zachter dan de andere.

 

Ik heb voor dit gerecht een Kabocha pompoen gebruikt. Dit is een donkergroene pompoen met oranje vruchtvlees. Het is een zoete pompoen met lekker zacht en romig vruchtvlees, wat goed samengaat met het pittige in dit gerecht.
In mijn blog: Hoe snijd ik een pompoen in stukjes, lees je hoe je een pompoen het beste kunt schillen en snijden.

 

Knoflookstengels

 

Suen sum oftewel knoflookstengels vind je meestal in de toko’s. Maar ik zag ze nu bij mijn groenteboer liggen en heb gelijk een bosje gekocht. Ze worden ook wel knoflookstelen of knoflookspruiten genoemd. Het zijn de dikkere bloemstelen van de knoflookplant. In het voorjaar en zomers knip ik ze uit eigen tuin, maar nu ik de knoflook geoogst heb, koop ik ze bij mijn groenteboer. Deze stengels hebben een behoorlijke knoflooksmaak en zijn een mooie vervanger voor knoflook. Je kunt ze rauw eten door sauzen of salades en in grotere stukken kan je ze roerbakken in Aziatische gerechten. Niet alleen zijn ze superlekker, maar ook nog eens heel gezond.

 

Tips:

 

Ik heb een Chili Knoflooksaus gemengd door de omelet. Dit is een behoorlijk pittige saus. Kan je die niet vinden, vervang het dan door een teentje knoflook en een theelepel sambal.
Mocht je de knoflookstengels niet kunnen vinden, gebruik dan een bosje lente-ui of bieslook hiervoor in de plaats.
Als je geen pan hebt die geschikt is voor de oven, giet dan het eimengsel in een ovenschaal en bak de omelet dan in z’n geheel in een hete oven.

 

 

Recept Aziatische pompoen omelet: