Deze Aziatische varkenshaas met kumquats is een snel roerbak gerecht. Ideaal voor een doordeweekse dag als je haast hebt, maar toch iets lekkers wilt eten. Ja en je hebt wel een paar Aziatische smaakmakers nodig voor dit recept, maar die kan je altijd weer gebruiken in andere roerbak gerechten.

 

Kumquats

 

De kumquat is een vrucht uit de citrus familie. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt vooral in China en in Japan verbouwd.
Het kumquat soort uit China is de meest voorkomende variëteit op de Europese markt. En wordt nu ook geteeld in Frankrijk, Italië, Spanje en op het Griekse eiland Corfu.
Het is een oranje vrucht die lijkt op een heel klein sinaasappeltje.
Je kunt deze citrusvrucht in z’n geheel eten, met schil en al. De smaak van de schil is zoet en het vruchtvlees lichtzuur. Lekker in een salade, om er gekonfijte kumquats of siroop van te maken.

 

Varkenshaas

 

Varkenshaas is een mals stukjes vlees uit de rug van een varken. Je kunt het vergelijken met de ossenhaas van een rund. Het is een lang stukje vlees, met een kop, een iets dikker gedeelte en aan het eind een dunner stuk.
Je kunt uit het middelste gedeelte heerlijke medaillons snijden, of braad de varkenshaas in z’n geheel. Lekker met een Marsala saus. Je kunt ook heerlijke en super malse saté maken van varkenshaas.

 

Roerbak

 

Roerbakken of wokken is een snelle manier van eten bereiden. Het handigste is, dat je van tevoren alles klaar hebt staan, omdat er snel gewerkt moet worden. Dus snijd je vlees en groenten van tevoren en zet dit klaar op het aanrecht. Zet ook de smaakmakers zoals de sauzen in dit gerecht, kruiden en specerijen klaar, zodat je snel kunt werken.

 

Erbij

 

Ik heb gekookte noedels en sugar snaps erbij geserveerd. Maar witte rijst en Aziatische roerbakgroenten, peultjes of broccoli is er ook erg lekker bij.

 

Tip:

 

Pas op met de chili olie, die is erg pittig!

 

Recept Aziatische varkenshaas met kumquats: