Aziatische Viskoekjes

Viskoekjes kunnen zo saai zijn. Maar Aziatische viskoekjes zijn geweldig Een klassiek Thais straatvoedsel en mijn favoriete voorgerecht in Thaise restaurants.
Verrassend makkelijk om thuis te maken, probeer het eens. Alles wat je nodig hebt is vis, rode currypasta, ei, lente-ui en koriander. Even pureren in je keukenmachine, burgertjes ervan maken en bakken in de pan!

Aziatische viskoekjes

Als ik bij een Thais restaurant een voorgerecht bestel, is dat meestal Thaise viskoekjes of Thaise groene mango salade.
Maar zelfgemaakt viskoekjes zijn goedkoper en net zo lekker als afhaal! Dit is – naar mijn bescheiden mening – de meest fantastische viskoekjes ter wereld!

Aziatische viskoekjes

Welke vis

De meeste gangbare witvisfilets smaken hier heerlijk, maar het is ook erg lekker met zalm en forel. Gebruik kabeljauw, koolvis, schelvis, zeebaars of wijting. En gebruik vooral geen vis uit de diepvries, dit geeft een veel te nat mengsel!

Maken

Doe de vis, rode currypasta, koriander, ei, bloem, limoenrasp, lente-ui en in een keukenmachine en mix tot het fijn is.
Vorm er burgertjes van en bak ze.
Simpel toch? Moet ik echt het hele recept voor je uitschrijven? (Maak je geen zorgen, dat heb ik gedaan! Dat doe ik altijd!) Het recept vind je hieronder.

Erbij

Een eenvoudig flesje zoete chilisaus uit de winkel is een handige variant op de dipsauzen die je in Thaise restaurants krijgt. Maar deze saus kan je ook zelf maken.
Viskoekjes worden in restaurants meestal als voorgerecht geserveerd.
Om er een maaltijd van te maken, kan je gekookte rijst of een Thaise groene mango salade erbij serveren:

Meer Thaise favorieten:

  1. Thaise noedelsalade met kip
  2. Massaman curry met kip
  3. Thaise pompoen soep met kokosmelk
  4. Pad Thai
  5. Thaise groene chilisaus
  6. Bief met paksoi, shiitake en paprika

Tips:

  • Het recept voor de Zoete chilisaus vind je hier.
  • Voor recepten als deze, waarbij je maar een paar eetlepels currypasta nodig hebt, gebruik ik meestal kant-en-klare pot rode currypasta.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Aziatische viskoekjes:

Aziatische viskoekjes zijn echt niet moeilijk om te maken, probeer ze eens. Ook lekker erbij is zelfgemaakte zoete chilisaus.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks, Vis, Voorgerechten
Keuken Aziatisch, Thais
Porties personen

Equipment

  • keukenmachine
  • keukenpapier
  • evt. frituurpan

Ingrediënten
  

  • 400 gr witvisfilet
  • 1 limoen
  • 1 lente-ui
  • 20 gr koriander
  • 1 klein ei
  • 1 el rode currypasta
  • 2 el bloem
  • 100 ml zonnebloemolie

Erbij

  • zoete chilisaus
  • limoen

Instructies
 

  • Snijd de vis in stukken. Rasp de schil van de limoen en snijd de lente-ui fijn. Haal de blaadjes koriander van de steeltjes en hak ze apart fijn. Klop het eitje los.
  • Doe de vis samen met de bloem, currypasta, ei, limoenrasp, lente-ui en de gehakte koriandersteeltjes in een keukenmachine.
  • Mix alles tot een pasta en doe het vismengsel over in een kom.
  • Vorm met je handen ongeveer 16 balletjes van het vismengsel. Strooi eventueel wat bloem op je handen, dan plakt het deeg wat minder.
  • Druk de visballetjes plat tot ‘koekjes’ van 1 cm dik en druk ze aan beide kanten in de bloem. Leg ze naast elkaar op een plat bord en zet dit afgedekt een half uurtje in de koelkast.
  • Verhit de een laag olie in een koekenpan. Leg met een lepel voorzichtig 8 viskoekjes erin en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant mooi goudbruin. Doe dit nog een keer.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer er de gehakte korianderblaadjes, partjes limoen en (zelfgemaakte) zoete chilisaus bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating