Baka Bana

Ik heb twee recepten uit het boek Power Queens: Culinair de wereld delen gecombineerd, namelijk Baka Bana (Surinaamse gebakken banaan) met Curaçaose kokosijs. Het recept voor het kokosijs kan je hier vinden.
Baka bana is een Surinaams-Javaanse lekkernij en is in Suriname een geliefde snack. Het wordt gegeten met pindasaus, maar ook zonder pindasaus is het heerlijk! Je kunt hier mijn recept voor pindasaus vinden, mocht je het willen erbij maken. Het wordt voornamelijk gegeten als hapje tussendoor.

Baka Bana

Baka bana

Baka bana oftewel bakabana is een recept voor gebakken banaan uit Suriname. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Indonesië, zoals veel Surinaamse recepten.
Deze sterke culinaire invloed komt, zoals altijd, voort uit migratie: Javanen kwamen eind 1900 als contractarbeiders naar Suriname om op plantages te werken, na de afschaffing van de slavernij.

Baka bana is een vrij eenvoudig en rechttoe rechtaan recept, plakjes bakbanaan, bij voorkeur rijp, worden gefrituurd en geserveerd met een typische pindasaus. Je vindt baka bana in Suriname in veel restaurants en op straat.
De pindasaus die zo goed bij het gerecht past, is ook een klassieker die is beïnvloed door de Indonesische keuken. Het bevat ketjap manis, wat een klassiek Indonesisch ingrediënt is, en pindasaus staat er ook om bekend dat het wordt geserveerd bij Indonesische satés.

Bakbananen vind je in overvloed in het kleine Zuid-Amerikaanse land Suriname. Maar tegenwoordig kan je ze bij ons in de grotere supermarkten, groenteboeren en sowieso toko’s kopen.

Ik heb al vaak gebakken bakbananen gemaakt en ik heb echt genoten van dit recept met het zoete beslag. Het was een heerlijke manier om onze Surinaamse maaltijd af te sluiten.
Zoals altijd zijn baka bana’s het lekkerst als ze net uit de frituurpan komen, zodat het beslag knapperig is en de bakbananen zacht en warm.

Tips:

  • Als je de baka bana gebakken hebt maar je wil het later eten, warm ze dan op in de oven en niet in de magnetron, zo blijven ze lekker krokant.
  • Ik heb ze als zoete lekkernij gegeten en heb daarom wat suiker en vanille in het beslag gedaan.
  • Gebruik voor dit recept grote bakbananen, die niet al te overrijp zijn.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Baka Bana:

Baka Bana. Baka bana is een Surinaams-Javaanse lekkernij en is in Suriname een geliefde snack. Het wordt gegeten met pindasaus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerechten, Tussendoortje, Zoete lekkernijen
Keuken Caribisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 2 bakbananen
  • 100 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 el rietsuiker
  • 100 ml koolzuurhoudend water
  • zonnebloemolie

Instructies
 

  • Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker in een beslagkom.
  • Voeg daar beetje bij beter water met bubbels aan toe zodat het beslag niet gaat klonten. Het beslag moet niet te dik, maar ook niet te dun zijn.
  • Schil de bakbananen, halveer ze en snijd ze in de lengte in vier plakken.
  • Verhit in een wok of bakpan een laag zonnebloemolie. De olie moet 180˚C zijn.
  • Doop de bananen in het beslag en bak ze in de olie. Zet het vuur dan iets later en bak ze ongeveer 5-7 minuten.
  • Pas op: door de suiker in het beslag kunnen de bananen erg donker worden. Bak niet alles tegelijk, maar in porties.
  • Haal de gebakken banaan uit de olie en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating