Met deze knapperige beignets, zal je iedereen die beweert balkenbrij niet lekker te vinden verrassen. Het zijn verrassend luchtige beignets, waarbij de smaak van de balkenbrij nog net te proeven is. Manlief die niet wist wat hij at, vond het heerlijk. Hij is namelijk niet zo’n liefhebber van balkenbrij, dus als ik hem niet vertel dat het erin zit eet hij het met smaak op. Achteraf wil hij wel weten wat hij gegeten heeft, je moet zijn gezicht dan zien als ik het hem vertel. Hij kan het niet geloven (haha). Ik zou zeggen probeer het eens, het is een hele bijzondere manier om balkenbrij te serveren.
Balkenbrij
Mijn oma maakte vroeger zelf balkenbrij, vandaar dat ik dit ken. Het is een typisch streekproduct, niet overal in Nederland werd het gemaakt of gegeten. Het werd gemaakt en gegeten na de slacht. Het slachtafval van het varken zoals kop, ribbetjes, spek en lever, werd in een bouillon gekookt samen met boekweitmeel en rommelkruid. Dit klinkt misschien niet zo lekker, maar hé we eten ook frikandellen en die worden ook van slachtafval gemaakt.
Dit kruid (bestaande uit o.a. nootmuskaat, piment, kruidnagel, folie en anijs) geeft de balkenbrij zijn typische smaak.
Balkenbrij wordt in blokken verkocht, je kunt het in plakken snijden en krokant bakken in een koekenpan in een klont roomboter en dan op een boterham eten. Het smaakt een beetje naar boerenleverworst, dus als je dit lekker vindt, dan lust je ook balkenbrij.
Balkenbrij vind je bij de slager, sommige supermarkten verkopen het ook. Het is net zoals zure zult en hoofdkaas een ‘vergeten’ vleesproduct.
Oma’s recepten
Balkenbrij brings back sweet memories. Die oma van mij was er vroeger maar druk mee op de boerderij. Daarnaast hadden ze nog een mega grote moestuin, waar ze ook het hele jaar druk mee was. Zo maakte ze zelf van snijbonen zoute boontjes, waarvan ze weer een stamppot maakte. Dit recept van Stamppot zoute boontjes en raapstelen met rundersaucijs is hierop gebaseerd.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Balkenbrij beignets:
Ingrediënten
Beignets
- 2 uien, gesnipperd
- 1/2 rode peper, fijngesneden
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- 200 gr balkenbrij
- 75 gr zelfrijzend bakmeel
- 125 ml spa rood
- zonnebloemolie
Dressing
- 2 el olijfolie
- 2 el walnootolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el appelstroop
- 1 el grove mosterd
- peper en zeezout uit de molen
Erbij
- 1 zakje veldsla
- ½ rode ui
- 4 el rodewijnazijn
Instructies
- Rode ui: snijd de rode ui in hele dunne ringen en doe dit in een jampotje met azijn.
- Dressing: doe alle ingrediënten in een jampotje en schud dit goed door elkaar.
- Fruit de uien en rode peper ongeveer 5 minuten aan in een koekenpan met de olijfolie. Laat dan afkoelen.
- Meng in een grote kom de bloem met het bruisend water tot een dun beslag. Brokkel de balkenbrij hierboven, voeg de ui en rode peper, zout en peper toe.
- Meng dit goed door elkaar.
- Verhit een laagje zonnebloemolie (tot 180˚C) in een bakpan.
- Gebruik 2 eetlepels om hoopjes balkenbrijmengsel in de pan te leggen. Bak de beignets in ongeveer 2-3 minuten goudbruin aan elke kant.
- Haal ze uit de olie en leg ze op een bord voorzien van keukenpapier om uit te lekken.
- Verdeel een handje sla over de borden. Leg hierop de beignets en lepel wat dressing erover.
- Garneer met wat rode uiringen en serveer direct.