Deze hartige groentetaart is een variatie op de klassieke Marokkaanse b’stilla, meestal gemaakt met kip of duif. Het is natuurlijk niet traditioneel, maar deze vegetarische versie is best lekker, krokant, boterachtig en geurig met kruiden. Een in blokjes gesneden pompoen maken er een heerlijk herfstgerecht van. Deze bastilla met pompoen en feta heeft ook een smeuïge aardappelpuree erin. Net als bij het origineel is alles omhuld met gouden, knapperige, beboterde filodeeg, bestrooid met kaneel en gloeiend heet geserveerd.

 

Bastilla

 

Een bekend gerecht in de Magreb, met name Marokko en Algerije, is de b’stilla (of bastilla). Een hartige kiptaart gemaakt met knapperig, schilferig filodeeg en een zachte kipvulling, gekruid met warme Noord-Afrikaanse smaken, waaronder ras-el-hanout, korianderen kaneel. Je kunt het in een springvorm of een ovenvaste koekenpan maken!
Deze hartige taart is een heerlijk middelpunt voor een speciaal diner. Het smaakt net zo lekker als het klinkt en het is gemakkelijker te maken dan de meeste mensen denken.
Maar het kost wel wat tijd en dit is zeker de moeite waard!

 

De sterkruiden in dit recept is ras-el-hanout, een Noord-Afrikaanse mix van specerijen, waaronder kaneel, kurkuma, kruidnagel, piment, kardemom, gember, foelie, nootmuskaat en een vleugje cayennepeper. Het is dezelfde gedurfde smaakmaker die ik gebruik in recepten als mijn tajine met kip, dadels en saffraan en bloemkoolsoep met ras-el-hanout. Met die overvloed aan warme kruiden is ras-el-hanout een goede manier om veel smaak aan deze hartige vegetarische taart toe te voegen.

 

Bastillataart is een prachtige feestmaaltijd om te delen met vrienden en familie of wanneer je maar zin hebt in een heerlijke hartige taart die ook nog eens mooi is om naar te kijken. Hoewel het niet moeilijk is om te maken, is de voorbereiding wel een beetje tijdrovend.

 

Filodeeg

 

Als je niet bekend bent met filodeeg: het zijn in feite vellen flinterdun deeg die je kunt vinden in het vriesgedeelte van de supermarkt. Het kan lastig zijn om ermee te werken, maar laat je er niet door intimideren. Door mijn eenvoudige tips hieronder te volgen, kun je elke keer perfecte resultaten behalen!

 

Laat de filodeeg een nacht goed ontdooien. Filodeeg wordt bevroren verkocht, dus moet je het 24 uur in de koelkast ontdooien voordat je het wilt gebruiken.
Breng de filodeeg op kamertemperatuur. Ongeveer een uur voordat je het filodeeg gaat gebruiken, haal je het uit de koelkast en legt u het op het aanrecht.
Om te voorkomen dat de filodeeg uitdroogt en breekt terwijl je ermee werkt, bedek de filovellen met een licht vochtige (niet natte) keukendoek.

 

Het belangrijkste is dat je alle filodeeg vellen goed insmeert met gesmolten boter of olijfolie.
Verdeel het filodeeg in 25 cm grote springvorm of hittebestendige koekenpan ingevet met boter. Leg ze in het midden van de pan, overhangend aan weerszijden van de pan.
Lepel de vulling op het filodeeg. Bedek met de laatste 2 vellen filodeeg en zorg ervoor dat je ze allemaal bestrijkt met boter of olijfolie.
Vouw de hangende filodeeg om zodat alles bedekt is.

 

Tips:

 

Als je vooruit wilt werken, kan je de vulling een dag van tevoren maken. Ik zou niet aanraden om de hele taart van tevoren te bakken en vervolgens opnieuw te verwarmen, omdat dit de textuur aantast.

Dit gerecht is het lekkerst en is meteen klaar, maar de restjes zijn in een luchtdichte verpakking in de koelkast drie tot vier dagen houdbaar. Om op te warmen, bestrijk je de bovenkant van de bastilla opnieuw lichtjes met olie en plaats je deze een paar minuten op een bakplaat in een op 180°C verwarmde oven tot hij is opgewarmd.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Bastilla met pompoen en feta: