Deze gemarineerde bavette is een enigszins stevige maar smaakvolle steak. Het wordt (medium) rare gegeten en in dunne plakken gesneden. Gemarineerd, snel gegrild op hoog vuur en in dunne plakjes gesneden smelt deze flank steak praktisch in je mond. Wij houden ervan om de bavette lekker rood te eten, zo blijft hij het meest mals. Bavette is een smakelijk en betaalbaar stuk biefstuk, dat vaak over het hoofd wordt gezien ten gunste van de meer eersteklas stukken zoals ribeye of filet. Leer hoe u deze ondergewaardeerde biefstuk kunt bereiden. We gaan nu de bavette grillen.

 

Bavette

 

Bavette steak – ook wel flank steak of vinkenlap genoemd – is een lang, plat stuk vlees afkomstig van de buikspieren van de koe, net onder de onderkant van de entrecote.

Wat is het verschil tussen bavette, skirt steak en longhaas?
Hoewel ze alle drie niet zo gewaardeerd worden als de primaire stukken biefstuk, zoals tournedos, ribeye of entrecote, zijn deze secundaire stukken veel goedkoper en kunnen ze net zo lekker (zo niet lekkerder) zijn als ze op de juiste manier worden bereid. De bavette- en longhaas, die verder op de koe zitten, over de ribben, kunnen vaak uitwisselbaar zijn omdat ze een vergelijkbare, lange, platte vorm hebben, maar de bavette is de superieure snit omdat hij iets dikker is en daarom malser en harder.Het bevat ook minder pezen en vet. De longhaas (of onglet) zit tussen de bavette en de skirt steak en heeft dezelfde diepe vlezige smaak en vezelige textuur.

 

Waar u op moet letten bij het kopen van bavette

 

Als je er een kunt vinden, kies dan voor een dry-aged steak. Het zal iets duurder zijn, maar heeft een diepere smaak. Bavette is een platte biefstuk, maar heeft dikkere en dunnere delen. Kies waar mogelijk een dikkere biefstuk, zodat het vlees niet zo snel te gaar wordt. Het is een relatief magere snit, maar zal een beetje marmering vertonen. Dit is goed, want het houdt het vlees sappig. Vet is bovendien een uitstekende smaakdrager, waardoor je van dit stuk vlees een bijzonder ‘vlezige’ smaak mag verwachten.

 

Marineren

 

Vanwege de vezelige aard van het stuk vlees is een behandeling vóór het bereiden van de bavette altijd een goed idee. Of dit nu fysiek is, in de vorm van mals maken met een vleeshamer, of in de vorm van een marinade, pekel of rub. Bavette heeft echt baat bij een beetje aandacht voordat het de pan in gaat.
Bij het barbecueën wordt een droge rub geadviseerd. Probeer een rub van gelijke hoeveelheden grof zout en suiker met gemalen kruiden naar keuze en wat citroen voor de zuurgraad. Laat maximaal 12 uur marineren, daarna eraf deppen en op de barbecue grillen.
Het marineren van bavette voegt ook veel smaak toe aan het rundvlees, en het gebruik van zure ingrediënten in je marinade, zoals citrus, azijn, alcohol of zelfs yoghurt, helpt het vlees malser te maken.

 

Lees ook mijn blog over nog meer verschillende soorten biefstuk.

 

 

Recept Bavette grillen: