Deze beluga linzen met biet, wortel en pastinaak salade kan je warm, lauwwarm of zelfs koud eten. Serveer het als lunch of zelfs als avondmaal is het lekker met een stuk brood erbij. Dan is het een complete vegetarische maaltijd.

 

Linzen

 

Linzen zijn goed voor ons, behalve dat ze heel gezond zijn bevatten ze ook nog eens veel eiwitten, ijzer en vezels. Daarom is het een perfecte vleesvervanger. Mocht jij overwegen om minder vlees te eten, of zelfs helemaal geen vlees te eten, gooi dan linzen in de strijd. Gemiddeld bevatten linzen ongeveer 10 gram proteïne per 100 gram. Daarbij zijn ze erg voedzaam.

 

Beluga linzen zijn kleine zwarte linzen. Ze zien er uit als kaviaar en daarom heten ze ook beluga. Het is sowieso de kaviaar onder de linzen, vanwege de verfijnde smaak.
Ik gebruik deze linzen graag omdat ze niet zo’n lange kooktijd nodig hebben en omdat ze niet voorgeweekt hoeven te worden. Beluga linzen zijn goed te gebruiken in salades, couscous of pilav. En door een hoge voedingswaarde en eiwitten ideaal voor veganisten, vegetariërs of sporters.
Beluga linzen vind je meestal in speciaalzaken zoals Ekoplaza. Mocht je ze niet kunnen vinden gebruik dan andere linzen.

 

Ben jij ook zo gek op linzen? Probeer dan ook eens deze heerlijke Crispy linzen salade.

 

Wintergroenten

 

Wintergroenten en vergeten groenten, ik ben er gek op. Ik ben erg voorstander van in het seizoen en zoveel mogelijk lokaal te eten. En omdat ik in deze gekke crisistijd mijn voorraadkasten aan het opmaken ben, is deze salade ontstaan. Even kritisch kijken wat ik nog in huis heb aan producten en groenten en voilà, je zet wat heerlijks op tafel.

 

De pastinaak wordt ook wel witte peen genoemd. Het is een oude wortelachtige groente die nu weer helemaal terug is van weggeweest. Je vindt ze in alle supermarkten en groenteboeren. De pastinaak is door zijn specifieke eigenschap heel erg geschikt voor diabetici. De wortel wordt snel slap, koop daarom vooral de stevige exemplaren en bewaar ze maar een paar dagen in de koelkast.
De smaak van de pastinaak heeft iets weg van een zoete knolselderij.
Vanaf oktober is deze groente verkrijgbaar.
Je kunt de pastinaak op heel veel manieren bereiden, maak er een lekkere puree, stamppot of soep van. Geroosterd in de oven zijn ze ook heerlijk.

 

Tip:

 

Het recept voor de daslookpesto vind je hier.

 

 

Recept Beluga linzen met biet, wortel en pastinaak: