Ik heb nu toch een heerlijk granola recept voor jullie. Eentje die je kunt maken voor de feestdagen. Het is namelijk een zalige beurre noisette pecannoten granola. Het is wel een decadente granola, maar dat moet kunnen in deze maand. Lekker geroosterde granola met zacht krokante stukjes erin, dit wil je proeven!

 

Beurre noisette

 

Voordat je de granola gaat bereiden, maak je eerst een beurre noisette. Dit is roomboter wat bruin ‘gekookt’ wordt. Beurre noisette is Frans voor hazelnootboter. Het geeft de granola een heerlijke en nootachtige smaak. Dit met de pecannoten en cranberries geeft een feestelijk verwenontbijt.
Deze extra diepe smaak van de boter ontstaat door het verhittingsproces. Dit luistert wel nauw, want de boter mag niet verbranden. En uiteraard gebruik je hier roomboter voor. Als de boter verwarmd wordt, verdampt het vocht eruit en gaan de eiwitten in de boter schuimen. Hierdoor verkleurt de boter naar (licht)bruin. Gebruik wel een pan met een lichte binnenkant, zodat je goed kunt zien wat er gebeurt.

 

Beurre noisette is niet alleen lekkere in zoete gerechten zoals gebak of cakes, maar ook in hartige gerechten zoals bij vis bijvoorbeeld. Als je dit eenmaal geproefd hebt, weet ik zeker dat je het vaker gaat toepassen.

 

Hoe maak je het*?

 

Je snijdt eerst de roomboter in blokjes en doet dit in de pan. Dan verwarm je het op middelhoog vuur en roer zodat de boter gelijkmatig smelt. Nu gaat de boter borrelen en verschijnt er een beetje schuim. Het vocht in de boter zal verdampen en de boter zal verkleuren van lichtgeel naar goudbruin. Als de boter nootachtig gaat ruiken is het klaar en haal je de pan van het vuur.
Mocht je deze boter voor een cakebeslag willen gaan gebruiken, dan zeef je de bruine deeltjes eruit, voor de granola is dat niet nodig.
De beurre noisette blijft ongeveer twee weken goed in de koelkast.

 

Granola

 

Ik heb al een paar granola recepten op de site staan zoals bijvoorbeeld deze Granola met chai kruiden, Chocolade granola, Pistache granola en Winterse granola, maar deze is denk ik wel de lekkerste. En dat komt natuurlijk door die heerlijke boter.
Als je granola bakt in de oven, moet deze niet te hoog staan. Anders wordt de granola te hard omdat de honing dan verbrand. Op 160˚C bak je de beste granola en wordt het lekker krokant. Het kan zijn dat na het bakken, grote brokken zijn ontstaan. Deze kan je heel makkelijk los breken voordat je het in de pot doet. Veel succes ermee en laat je me weten hoe je het vond?

 

 

Recept Beurre noisette pecannoten granola: