Bijna Sinterklaas …. tijd voor Bisschopswijn. Heerlijke december geuren komen dan uit de keuken.

Bisschopswijn en Glühwein zijn een hartverwarmend warme wijnen met kruiden die in de koude wintermaanden gedronken worden.

Bisschopswijn wordt oorspronkelijk tijdens Sinterklaas gedronken en Glühwein vooral rond de Kersttijd.

Er zit een klein verschil tussen deze twee warme wijndranken, namelijk dat Bisschopswijn behalve wijn kruidnagel, kaneel, steranijs en sinaasappelschillen bevat. En Glühwein wordt gemaakt met citrus schillen in plaats van sinaasappel.

Je kunt deze wijnen kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is veel lekkerder en leuker. Je hele huis geurt dan heerlijk naar de specerijen en de warme wijn.

Je verwarmt de drank (niet koken) met de specerijen en citrus en laat het een tijd staan op heel laag vuur, zodat alle smaken kunnen intrekken. Boen de sinaasappel wel goed schoon voordat je hem gaat gebruiken en gebruik geen aluminium pan.

Natuurlijk kan je dit basisrecept aanpassen naar eigen smaak. Je kunt er nog extra port, cognac (ik heb beide gebruikt) of een sinaasappellikeur toevoegen. Voeg nog extra verse gember of andere specerijen toe (ik heb nog extra 1 steranijs toegevoegd).

Serveer de warme wijn in glazen.

Heel lekker hierbij is deze Kruidige boterkoek