Het is weer zo ver …. de swiepswapswoep receptenswap van Mandy van Mandyandmore is deze maand weer een feit. Ik werd gekoppeld aan Ilona van Worstenbroodenwijn. Misschien wist je het nog niet, maar die leuke Ilona is DE bitterballen koningin van Nederland. Natuurlijk moest het een bitterbalrecept worden die ik ging maken van haar en het zijn de meest populaire bitterballen met chorizo en paprika geworden. Ilona heeft nog heel veel meer heerlijke en bourgondische recepten op haar site staan, maar ik wilde mijzelf uitdagen om voor de eerste keer (ja echt!) zelf bitterballen te maken. Ohja en ze heeft ook een bitterballen site waar nog meer te lekkere bitterballen op staan.

 

Ilona

 

Ilona woont in Brabant en is een fulltime Bourgondiër met een hoofdletter B zoals ze dat zelf zegt. Het creëren van bitterballen is een uit de hand gelopen hobby van haar en ze deelt die graag met ons. En dat vinden wij helemaal niet erg. Haar signature bitterbal is deze met chorizo en paprika. Iedereen vindt die lekker zegt ze. Dus daarom heb ik deze gekozen, maar ik denk dat er nog wel andere bitterbalrecepten van haar gemaakt zullen worden in huize Culinea.

 

Bitterballen

 

Nu ben ik wel gek op bitterballen, maar had ze nog nooit gemaakt. Shame on me, want mijn vader was nog wel de kroketten koning in ons dorp. Die maakte hij van scratch, eerst bouillon maken met vlees erin, dan de salpicon en daarna stond hij ze met de hand te draaien en te paneren. Honderden per uur maakte hij er en ze vlogen de deur uit. Daarom ben ik een beetje verpest, want ja geen enkele kroket kan meer tippen aan die van mijn vader. Ook maakte hij zelf patat frites en bami- en nasiballen met de hand. Wat een werk zeg, maar wat lekker was dit. Op zaterdagmiddag kregen wij dan patat met een kroket erbij en dat wisten onze vriendjes en vriendinnetjes. Die wilden altijd op zaterdagmiddag bij ons spelen, haha.

 

Maar nu over de bitterballen van Ilona. Ze maakt de meest bijzondere en lekkere combinaties! Laat je verrassen op haar bitterballen website.
Als je zelf deze bitterballen wilt maken, neem er dan wel even de tijd voor. Je kunt het werk het beste over 2 of 3 dagen verdelen, dan valt het allemaal reuze mee. Eerst maak je de salpicon (ragoutvulling), dit zet je dan weg in de koelkast om op te stijven.
Dan draai je de balletjes en paneer je ze. Ik heb ze daarna in de vriezer gelegd en heb ze toen de volgende dag gefrituurd.
Ben jij ook zo gek op bitterballen? Ilona heeft Het Bourgondische Bitterballenboek geschreven waarin maar liefst 30 unieke bitterbalrecepten staan.

 

Tips van Ilona:

 

Gebruik eiwitten* voor het paneren en koop deze in een flesje.
Ik was zo eigenwijs om wel eiwit van verse eiwitten te gebruiken, maar dit werkt toch minder goed. Van de overgebleven eigelen heb ik trouwens een heerlijke mayonaise met citroen voor bij deze bitterballen gemaakt.
Ga de bitterballen wel dubbel paneren hierdoor krijg je een krokant korstje en gaan ze minder snel kapot tijdens het frituren.
Als je ze invriest doe dit dan op een schaal en zorg dat de bitterballen elkaar niet raken, anders plakken ze aan elkaar vast.

 

 

Recept Bitterballen met chorizo en paprika: