Bloemkool Steaks met Olijven en Tomatensaus

Ik ben dol op groenten. Ik laat me verleiden tot het kopen van allerlei soorten producten op de boerenmarkten. Maar hoezeer ik ook van groenten hou, ik zou nooit vegetariër kunnen zijn. Sorry dat ik teleurstel, maar ik geef de kip de schuld. Wat carnivoren zich niet realiseren is dat vegetarische maaltijden niet saai zijn. Neem bijvoorbeeld deze bloemkool steaks met olijven en tomatensaus. Nadat ik een hap had genomen, bleef ik mezelf afvragen: waarom eet ik niet vaker bloemkool? Dit recept intrigeerde mij toen ik het in het tijdschrift Bon Appetit zag.
Deze steaks zijn gemakkelijk te bereiden en geven je echt een verzadigd gevoel. Je snijdt ze in plakken, bruint ze een paar minuten en roostert ze vervolgens in de oven. Dit specifieke recept heeft een olijven relish bovenop en een eenvoudige tomatensaus erbij.

Bloemkool

Het zal je misschien verbazen als je ontdekt dat bloemkool een hele maaltijd kan zijn (dat was bij ons het geval), maar er is genoeg te doen met dit recept om een meer dan bevredigend en heerlijk diner te creëren dat volledig uit groenten bestaat. Ik had al eerder gehoord van geroosterde bloemkoolsteak en was geïntrigeerd om het te proberen. Maar ik was een beetje sceptisch over hoe een plak gekookte bloemkool eigenlijk zou smaken.
Maar toen ik dit recept geproefd had, wist ik het!
Het blijkt dat de olijven een rijke, zoute en pittige smaak toevoegen om een geroosterde groente in een elegante maaltijd te veranderen.

Snijden

Begin met het afsnijden van de bladeren en het eindstukje van de bloemkool. Je wilt de kern intact laten, zodat je bloemkoolsteaks niet uit elkaar vallen (hoewel sommige dat waarschijnlijk toch wel zullen doen). Je kunt de resterende bladeren van de kern verwijderen nadat je de steaks hebt aangesneden.
Plaats de bloemkool met de kern naar beneden op de snijplank, snijd hem doormidden en snijd elke helft in ongeveer 1,5 centimeter dikke ‘steaks’.
Snijd voorzichtig de resterende bladeren eraf. Maak je geen zorgen als de steaks uit elkaar vallen, je kunt de kleinere stukken nog steeds roosteren voor hetzelfde smakelijke resultaat.

Snijd een deel van de resterende losse bloemkoolroosjes in stukjes om toe te voegen aan de olijven voor een frisse smaak en textuur.
Mocht je nog heel veel bloemkool overhouden, snijd deze dan in roosjes, blancheer ze, laat ze afkoelen in vries ze in. Dan kan je hier laten bijvoorbeeld een lekkere bloemkoolsoep van maken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Bloemkoolsteaks met olijven en tomatensaus:

Bloemkool steaks met olijven en tomatensaus. Bereid eens bloemkool op deze manier, dan smaakt de bloemkool heel anders dan je gewend bent.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Mediterraans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote bloemkool
  • 10 zwarte olijven zonder pit
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 3 el olijfolie
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 1 tl citroensap
  • Zout en peper
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje tomaten

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Verwijder de bladeren en laat de kern van de bloemkool intact. Snij de olijven en zongedroogde tomaten in stukjes.
  • Leg de bloemkool op een snijplank en snijd met een groot mes de bloemkool vanuit het midden in 4 dikke plakken.
  • Hak de rest van de bloemkool in kleine stukjes en meng dit met de olijven en zongedroogde tomaatjes, 1 el olijfolie, peterselie en citroensap. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm een grote koekenpan met 1 el olijfolie en bak hierin 2 bloemkoolsteaks rondom goudbruin in ongeveer 2 minuten. Leg deze steaks op een bakplaat.
  • Bak dan de andere 2 steaks en leg deze dan ook op de bakplaat.
  • Zet de bakplaat in de oven en laat de bloemkoolsteaks in ongeveer 30-40 minuten garen.
  • Bak dan in de koekenpan de ui, knoflook en tomatenblokjes. Laat dit inkoken.
  • Pureer dit eventueel met 1 el olijfolie tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de tomatensaus op de borden, leg per bord 1 bloemkoolsteak en lepel de olijven en tomaten relish erover. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating