Ik ben dol op groenten. Ik laat me verleiden tot het kopen van allerlei soorten producten op de boerenmarkten. Maar hoezeer ik ook van groenten hou, ik zou nooit vegetariër kunnen zijn. Sorry dat ik teleurstel, maar ik geef de kip de schuld. Wat carnivoren zich niet realiseren is dat vegetarische maaltijden niet saai zijn. Neem bijvoorbeeld deze bloemkool steaks met olijven en tomatensaus. Nadat ik een hap had genomen, bleef ik mezelf afvragen: waarom eet ik niet vaker bloemkool? Dit recept intrigeerde mij toen ik het in het tijdschrift Bon Appetit zag.
Deze steaks zijn gemakkelijk te bereiden en geven je echt een verzadigd gevoel. Je snijdt ze in plakken, bruint ze een paar minuten en roostert ze vervolgens in de oven. Dit specifieke recept heeft een olijven relish bovenop en een eenvoudige tomatensaus erbij.

 

Bloemkool

 

Het zal je misschien verbazen als je ontdekt dat bloemkool een hele maaltijd kan zijn (dat was bij ons het geval), maar er is genoeg te doen met dit recept om een meer dan bevredigend en heerlijk diner te creëren dat volledig uit groenten bestaat. Ik had al eerder gehoord van geroosterde bloemkoolsteak en was geïntrigeerd om het te proberen. Maar ik was een beetje sceptisch over hoe een plak gekookte bloemkool eigenlijk zou smaken.
Maar toen ik dit recept geproefd had, wist ik het!
Het blijkt dat de olijven een rijke, zoute en pittige smaak toevoegen om een geroosterde groente in een elegante maaltijd te veranderen.

 

Snijden

 

Begin met het afsnijden van de bladeren en het eindstukje van de bloemkool. Je wilt de kern intact laten, zodat je bloemkoolsteaks niet uit elkaar vallen (hoewel sommige dat waarschijnlijk toch wel zullen doen). Je kunt de resterende bladeren van de kern verwijderen nadat je de steaks hebt aangesneden.
Plaats de bloemkool met de kern naar beneden op de snijplank, snijd hem doormidden en snijd elke helft in ongeveer 1,5 centimeter dikke ‘steaks’.
Snijd voorzichtig de resterende bladeren eraf. Maak je geen zorgen als de steaks uit elkaar vallen, je kunt de kleinere stukken nog steeds roosteren voor hetzelfde smakelijke resultaat.

 

Snijd een deel van de resterende losse bloemkoolroosjes in stukjes om toe te voegen aan de olijven voor een frisse smaak en textuur.
Mocht je nog heel veel bloemkool overhouden, snijd deze dan in roosjes, blancheer ze, laat ze afkoelen in vries ze in. Dan kan je hier laten bijvoorbeeld een lekkere bloemkoolsoep van maken.

 

 

Recept Bloemkoolsteaks met olijven en tomatensaus: