Bloemkoolpizza

Ik heb al diverse keren recepten voor pizzabodems gemaakt bloemkool voorbij zien komen en vond dat ik dat ook maar eens moest uitproberen. Net zoals ‘rijst’ gemaakt van bloemkool, is ook dit bloemkoolpizza recept helemaal trending.
Een bloemkool pizzabodem is een heerlijk glutenvrij, koolhydraatarm en keto pizzarecept. Het is een eenvoudige mix van bloemkool, eieren, kaas en kruiden, platgedrukt en in een gouden korst gebakken. Vries het in voor later of maak het af met verse ingrediënten voor een gezond dinerrecept.

Bloemkool

Ik ben blij dat bloemkool momenteel een stermoment heeft. Van bloemkoolsteaks tot bloemkoolsoep of bloemkoolrijst, deze groente kan in vrijwel alles veranderen! Maar toen bloemkool pizzabodems een ding werden, wist ik dat ik een eigen versie moest maken.
Hoewel je kant-en-klare bloemkool pizzabodems kunt kopen, is tarwebloem of aardappelzetmeel meestal het hoofdingrediënt in deze producten. Dus als je het zelf maakt, weet je zeker dat je korst is gemaakt van verse ingrediënten, zonder onnodige toevoegingen.

Er zijn verschillende opties als het gaat om het maken van bloemkoolrijst. Je kunt het maken van verse bloemkool, bevroren roosjes, of geraspt kopen. Maar als je je afvraagt welk type bloemkool je het beste kunt gebruiken, dan is hier het antwoord. Na het testen van alle drie de varianten bleek de consistentie voor elke variant vrijwel hetzelfde.

Als je verse bloemkool gebruikt, heb je 1 grote bloemkool nodig (wat ongeveer 500 gram roosjes oplevert).
Rasp de roosjes met het raspopzetstuk van een keukenmachine of met een grove handrasp.

Je hebt 700 gram bevroren bloemkoolroosjes nodig. Ontdooi de bevroren bloemkool een nacht in de koelkast. Rasp ze dan in een keukenmachine of met een grove rasp.
Doe de rasp in een schone theedoek en knijp deze uit tot al het vocht eruit is.

Nu je je bloemkool helemaal klaar hebt, is hier het volledige recept voor het maken van de korst.

Toppings

Nu komt het leuke gedeelte: de pizza toppings!
Je wilt niet dat je ingrediënten te vettig of vloeibaar zijn, anders wordt je korst te nat.
Qua smaak zijn de combinaties eindeloos, beleg de pizza met wat jij lekker vindt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Bloemkoolpizza:

Bloemkoolpizza. Net zoals couscous gemaakt van bloemkool, is ook dit bloemkoolpizza recept helemaal trending. Dus moest ik het ook maar eens maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool
  • 50 gr geraspte oude kaas
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 el gedroogde oregano

Topping

  • 1 aubergine
  • 100 gr halloumi (of feta)
  • 10 cherrytomaatjes
  • 6 plakjes salami
  • 2 el tomaten tapenade
  • 10 zwarte olijven
  • 1 bosje basilicumblaadjes
  • olijfolie
  • Zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C graden.
  • Maal de bloemkoolroosjes in een keukenmachine heel fijn.
  • Meng dit in een kom met de geraspte kaas, ei, knoflook, oregano, zeezout en flink wat versgemalen zwarte peper. Kneed met schone handen goed door elkaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierop de bloemkoolmassa.
  • Druk goed aan en schuif ongeveer 20 minuten in het midden van de oven, tot het is veranderd in een stevige bodem (zo niet: zet dan weer een paar minuten terug in de oven).
  • Snijd ondertussen de aubergine en halloumi in blokjes en snijd de tomaatjes doormidden.
  • Bak de aubergineblokjes in een beetje olijfolie met wat zout tot ze zacht zijn.
  • Haal de pizzabodem uit de oven en smeer nu de tomaten tapenade erover.
  • Verdeel hierop de gebakken aubergineblokjes, kaasblokjes, tomaatjes, salami en olijven.
  • Schuif de pizza nogmaals 8-10 minuten in de oven. Haal hem eruit en besprenkel de pizza met een klein beetje olijfolie en bestrooi met basilicumblaadjes.
  • Snijd de pizza met een pizzasnijder in stukken en serveer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating