Ben je gek op bloemkool, dan heb ik een heerlijk recept voor een bloemkoolsoep met ras-el-hanout en harissa voor jou. Een bloemkoolsoep met Marokkaanse smaken, dit wil je proberen! Als de dagen kouder zijn, is het toch wel erg lekker om een kom soep te eten. Of het nu als lunch, voorgerecht of complete avondmaaltijd is, soep is altijd een goed idee.
En deze verantwoorde, vegetarisch en lekkere soep gaat er zeker goed in.

 

Groentesoepen

 

Met groentesoep bedoel ik niet de soep met stukjes groenten, vermicelli en gehaktballetjes erin zoals mijn schoonmoeder die maakte, maar een heerlijke romige soep van gepureerde groenten. Het is een fijne manier om extra groente naar binnen te krijgen, vooral als je het als lunch eet. Je kunt van heel veel verschillende groenten zo’n soep maken, check op de site maar onder de categorie soepen en je kunt ze allemaal vinden. Van bloemkool, bieten, broccoli, courgette, knolselderij, koolrabi, paprika, pastinaak, pompoen, prei, wortel, venkel, zoete aardappel, etc. Allemaal heerlijke soepen boordevol groenten.

 

Bloemkool

 

Bloemkool is een populaire groente in ons land. De groente is in het seizoen niet zo duur, het is gezond en een erg smakelijk. Je kunt bloemkool op heel veel manieren bereiden. Zo kan je bloemkool koken, bakken, in de oven bereiden, roosteren of grillen, frituren, of er een bloemkoolrijst, puree, dip of soep van maken. En als je de bloemkool in dikke plakken snijdt en deze roostert of bakt, heb je vegetarische bloemkool ‘steaks’.

 

Ras-en-hanout en harissa

 

Ras-el-hanout is een heerlijke Marokkaans specerijenmengsel van soms twintig of meer specerijen gemaakt.
Harissa is een Noord-Afrikaanse pittige rode saus, gemaakt van pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Het lijkt een beetje op sambal. De harissa is pittig, gebruik daarom niet te veel ervan.
Beide producten vind je tegenwoordig in de grotere supermarkten.

 

Bouillon

 

Voor deze vegetarische soep heb ik een zelfgemaakte groentebouillon gebruikt. Hiervan maak ik altijd een grote pan en vries het dan in porties in. Natuurlijk kan je ook een bouillonblokje gebruiken.

 

Tips:

 

Ben jij ook zo gek op bloemkoolsoep? Dan heb ik nog drie zalige soepjes voor je, namelijk deze Bloemkoolsoep met kerrie, Geroosterde bloemkool en zoete aardappelsoep en Bloemkool en kastanje soep. Zeker ook het proberen waard!

 

 

Recept Bloemkoolsoep met ras-el-hanout: