In de Foodybox herfst zaten o.a. heerlijke kruidnoten van Peppernuts Holland in de smaken Cookie dough, Piña Colada en Appeltaart. Zalig natuurlijk om zo op te eten, maar ik wilde er iets bijzonders mee doen. Het zijn de verrukkelijke Blondies met pepernoten en peer geworden. Een zalige versnapering om te maken voor Sinterklaas of als je niet wachten kan op de Goedheiligman, dan maak je ze nu!

 

Blondies

 

Het is duidelijk dat de blondies, net als de brownies, hun oorsprong hebben in de VS. Wie deze lekkere snacks heeft uitgevonden, is echter een beetje een mysterie.
Er wordt aangenomen dat blonde brownies ongeveer 10 jaar ouder zijn dan chocolade brownies.
Misschien vraag je je op dit moment af: wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een blondie en een brownie? Het eerste is het voor de hand liggende punt: blondies smaken niet echt naar chocolade, ze smaken meer naar vanille. Dit komt duidelijk door het ontbreken van cacao of chocolade. Hoewel ze af en toe witte chocolade kunnen bevatten, moet de belangrijkste smaak vanille zijn.

Het tweede verschil is het soort suiker dat in de recepten wordt gebruikt. Bij brownies wordt meestal witte suiker gebruikt in de recepten. De suiker helpt bij het creëren van de zachte consistentie en textuur van de brownies wanneer deze wordt gemengd met gesmolten boter. Blondies gebruiken echter lichtbruine basterdsuiker.
Dat zijn zo ongeveer de belangrijkste geschiedenispunten van de blondies.

 

Verschil blondies en brownies

 

Brownies en blondies hebben veel gemeen. Ze worden bijvoorbeeld allebei meestal in een vierkant bakblik gebakken.
Hoewel ze veel kenmerken gemeen hebben, zijn er ook verschillende verschillen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen deze twee desserts.
Kleur
Een van de meest voor de hand liggende verschillen tussen chocolade brownies en blondies is de kleur. Brownies zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bruin. Blondies daarentegen hebben een goudgele kleur.
Textuur
Een ander groot verschil tussen brownies en blondies is de textuur. Beide hebben een smeuïge textuur. Blondies hebben echter een veel lichtere en zachtere smaak dan brownies.
De ingrediënten
De ingrediënten die in brownies worden gebruikt, zijn de twee recepten die het meest uiteenlopen. Blondies gebruiken vanille-extract en bruine suiker in plaats van cacaopoeder om hun smaak te krijgen, terwijl brownies chocolade en cacao gebruiken.

 

Peppernuts

 

De kruidnoten in drie smaken Cookie dough, Piña Colada en Appeltaart heb ik verwerkt in de blondies. Het leuke is dat je bij elke hap wel een kruidnoot tegenkomt en elke hap heeft weer een andere smaak. Peppernuts Holland heeft een uniek productaanbod van kruidnoten met onderscheidende en verrassende smaken.

 

Tips:

 

In plaats van alleen maar lichtbruine basterdsuiker heb ik ook Erythritol ‘kristalsuiker’* gebruikt. Deze suikervervanger heeft zowel dezelfde structuur, als dezelfde smaak als suiker. Erythritol bevat bijna geen calorieën, waardoor de blondies een iets mindere suikerbom worden.

Om de blondies iets ‘frisser’ te maken, heb ik er peerblokjes in verwerkt. Je kunt ook stukjes appel erdoor doen.

En ik heb nog veel meer heerlijke Sinterklaas recepten voor jullie, je vindt ze hier.

 

Recept Blondies met pepernoten en peer: