Ik was vergeten rookworst te kopen, maar had nog een kookworst in de koelkast liggen. Om de wordt wat op te pimpen heb ik hem gebakken met de rode peper en knoflook. Het is nu een heerlijke boerenkoolstamppot met een spicy topping geworden. Dit is eens weer een hele andere manier om deze klassieke stamppot te serveren.

 

Boerenkool

 

Boerenkool is vooral bekend van de boerenkoolstamppot, maar je kunt met deze kool nog veel meer maken.
Koop jij deze groente altijd voorgesneden in de supermarkt of koop je verse stronken bij de groenteboer? Ik koop het meestal aan de stronk, dat is wat meer werk maar ik vind dat er meer smaak aan zit.
Als je boerenkool aan de struik gekocht hebt, moet je deze eerst nog even schoonmaken en snijden. Rits het blad van de stelen af en was het blad grondig in een bak met koud water. Slinger het blad dan droog in een slacentrifuge en snijd het dan zo grof of fijn als jij wilt.

 

Boerenkool is niet alleen heel erg lekker (als je ervan houdt tenminste), maar ook een erg veelzijdige en gezonde groente. Het is een echte ‘superfood’. Deze groente zit vol met gezonde voedingsstoffen, vezels, vitamines en mineralen. Redenen genoeg om eens vaker boerenkool te eten.

 

Behalve stamppot ervan te maken, kan je boerenkool wokken, stomen, frituren, een salade, smoothie, ovenschotel of een soep ervan maken. Ik geef je diverse recepten hiervoor:

 

Boerenkoolsalade met tahindressing en feta
Groene linzen curry met boerenkool
Boerenkool ovenschotel met worst
Salade met boerenkool en pompoen
Spätzle met boerenkool en Roquefortsaus
Groene boerenkoolsmoothie
Italiaanse boerenkoolsoep met balletjes
Pizza met rode ui, boerenkool, druiven en blauwe kaas
Tarwe met boerenkool, schorsneren en shiitake
Pesto gemaakt van boerenkool
Ouderwetse stamppot boerenkool

 

 

Recept Boerenkoolstamppot met een spicy topping: