Deze bospeen geroosterd in boter en knoflook is een ontzettend lekkere en simpele manier om wortelen te bereiden. Als je gek bent op knoflook, dan moet je dit recept beslist eens proberen. Een feestelijke en heerlijke manier om bospeen te serveren.

 

Wortelen

 

Niets zo Hollands als oranje wortelen. Je hebt de grote winterwortelen oftewel penen, de bospeen en de waspeen. Wortelen zijn er in vele maten en kleuren. En het leuke is dat deze super vers uit onze eigen Flevopolder komen. Deze bospeen zat in de Flevourbox van augustus en komen bij de biologisch dynamische tuinderij de Stek in Lelystad vandaan. Supervers, zo uit het land. En de verse knoflook die ik gebruikt heb, komt ook uit onze polder.

 

Wij zijn gek op wortelen en ik probeer ze elke keer weer op een andere manier te bereiden. Je kunt al die recepten op de site vinden, zoek ze maar eens op!
En dit is een hele lekkere en bijzondere manier om wortelen te bereiden.
Dunne wortelen zoals bospeen kan je het beste schoon schrappen. Dit doe je door met een aardappelschilmesje de buitenkant er een beetje af te schrappen.

 

Pesto*

 

Als je bospeen met loof koopt, kan je het beste het loof eraf snijden. Zonder loof blijven de wortelen namelijk langer goed in de koelkast. Omdat dit loof zo vers en biologisch dynamisch is, heb ik er een pesto van gemaakt. Dit kan je doen met lekker sappig frisgroen uitziend loof. Op deze manier gebruik je alles, niet alleen erg fijn maar ook erg lekker.

 

Snijd het loof eraf en gebruik alleen de fris uitziende blaadjes. Rits ze van de steeltjes en spoel ze goed schoon in een bak met koud water. Slinger ze droog in een slacentrifuge en doe ze in een keukenmachine. Hak dit eerst fijn voordat je de rest van de ingrediënten erbij doet. Dit zijn een gehakt knoflookteentje, 50 gr walnoten, 30 gr geraspte oude kaas, een scheut olijfolie en peper en zout.
Doe dit samen bij het gehakte loof in het keukenapparaat, hak het fijn en voeg dan zoveel olijfolie toe tot je een mooie pesto hebt.
Breng de pesto op smaak met zout en peper en doe het in een potje. Zet het goed afgesloten in de koelkast, daar blijft het wel een paar dagen goed.

 

Tips:

 

Als je geen pesto van het loof wilt of kunt maken, garneer het gerecht dan met fijngehakte peterselieblaadjes.

 

En nog zo’n lekker recept met bospeen is deze Bospeen uit de oven met een yoghurtdip.

 

 

Recept Bospeen geroosterd in boter en knoflook: