Het is winter en de verse groenten van het land zijn wat beperkt. Het is vooral veel koolsoorten, boerenkool, knolgroenten, spruitjes en penen zoals wortelen en pastinaken. Stuk voor stuk heerlijke groenten, waar je heel veel verschillende gerechten van kunt maken. Zoals bijvoorbeeld met kool. Ik heb voor jullie een zalig recept voor een boterzachte kool uit de oven. In principe kan je dit met de meeste koolsoorten wel maken. Kool is nog nooit zo lekker geweest en hoe leuk is het om zo’n schaal met kool te serveren tijdens een speciaal etentje thuis.

 

Koolsoorten

 

In mijn blog Koolsoorten kan je alles lezen over de verschillende soorten kool en wanneer ze in het seizoen zijn. De rode spitskool die ik gebruikt heb in dit recept is een kruising tussen spitskool en rode kool. Het is een hele gezonde kool, het bevat namelijk heel veel vitamine C en dat kunnen we in de winter wel gebruiken.

 

De smaak is hetzelfde als de gewone rode kool, maar deze kool heeft het voordeel dat het een veel kortere bereidingstijd heeft dan de rode kool.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden, dan in kwarten.
Als je een andere kool gebruikt voor dit recept, houd dan rekening met een iets langere bereidingstijd.
Ik heb een lekker recept met rode spitskool voor je, namelijk deze Roergebakken rode kool.

 

Met een simpele kool, kan ja dus een heerlijk bijgerecht maken. Bak de stukken kool eerst goudbruin aan in een pan en leg ze dan in een ovenschaal. Het resultaat is een boterzachte kool met heel veel smaak. Een heerlijke kool wat je zelfs als hoofdgerecht voor vegetariërs kunt serveren.
Maar ook lekker als bijgerecht bij varkensrack of buikspek, kip of kalkoen. En hierbij is een aardappelpuree of polenta ook een goede combinatie.

 

 

Recept Boterzachte kool uit de oven: