Een lekkere soep, jus of saus begint met een goede bouillon. En deze kan je heel makkelijk zelf trekken. Maak een hele grote pan en vries de bouillon in porties in, zodat je altijd een bouillon op voorraad hebt. Een goede bottenbouillon maken begint met de botten. Dit kunnen bijvoorbeeld runderbotten, maar ook kippenbotjes zijn. Het is helemaal niet moeilijk, je moet er alleen de tijd voor nemen.

 

Bottenbouillon

 

Een zelfgemaakte bottenbouillon is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens goed voor ons. Vroeger maakten onze oma’s altijd zelf bouillon en nu is het weer helemaal terug. Bouillon getrokken van botten bevat heel veel bouwstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Het is een soort superfood. De gelatine uit de botten ook wel collageen genoemd is het eiwit dat het bindweefsel in ons lichaam aanmaakt. En deze collageen is goed voor ons hele lichaam.

 

Ik heb nu bottenbouillon getrokken van mergpijpen waarvan ik dit recept gemaakt heb. Zonde om deze mooie botten weg te gooien! Maar je kunt ook van de overgebleven kippenbotjes en karkas een heerlijke kippenbouillon maken. En daarvan kan je weer een heerlijke kippensoep maken. Dit moet ik nog steeds doen, dus die komt ooit ook nog op de site.
Ja deze bouillon is natuurlijk niet geschikt voor vegetariërs, want de bouillon wordt toch echt getrokken van dierlijke botten. Hier vind je het recept van een zelfgemaakte kippenbouillon en  groentebouillon.

 

Het trekken van bouillon

 

Bottenbouillon maken is heel eenvoudig. Je hebt er botten voor nodig en verder kan je groenten en verse kruiden naar smaak toevoegen. Meestal gaat er wel een ui, wortel, knoflook, prei, bleekselderij en laurier in. Daarnaast natuurlijk water, een beetje zout en een azijn. Breng het aan de kook, zet het vuur dan laag en laat zo lang mogelijk zachtjes trekken. Hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak en collageen erin komt.
Als je de botten eerst roostert in de oven, krijgt het nog meer smaak. Ik heb dit niet gedaan want de botten die ik gebruikt heb, waren al geroosterd.
Als de bouillon gezeefd en gefilterd is, zou je deze nog kunnen inkoken tot een dikkere fond.

 

Tip:

 

De appelciderazijn helpt om de voedingsstoffen uit de botten te onttrekken.

 

 

Bottenbouillon maken: