Ik heb bouillabaisse met rouille voor het eerst gegeten op onze vakantie in Zuid-Frankrijk en vond het gelijk de lekkerste vissoep die ik ooit gegeten had. Vooral de rouille erbij, lekker pittig met veel knoflook. Wat een smaken allemaal.

 

Bouillabaisse is een van oorsprong Provençaals gerecht wat gemaakt werd onverkochte/overgebleven vis van de vissers. Deze vis werd door de vissers in zeewater gekookt. Tegenwoordig is het in restaurants een verfijnd gerecht en betaal je er ook een behoorlijk bedrag voor.

 

De croutons of geroosterde sneetjes stokbrood worden besmeerd met de rouille en in het bord gelegd. Daarbij wordt de soep geschonken en de croutons zuigen zich vol met de heerlijke soep.

 

Je kunt voor deze soep allerlei soorten vis gebruiken, zoals rode poonfilets, zeebrasem of stukken witvis. Neem er de tijd voor om deze soep de maken en verwen je tafelgenoten met de smaken van Zuid-Frankrijk. Het is even een klus, maar dan serveer je ook wel iets bijzonders.
Gebruik voor de rouille een hele goede (eventueel zelfgemaakte) mayonaise.

 

Provençaalse gerechten

 

En nu we toch in de Provençaalse sferen zijn, maak ook eens deze heerlijke Provençaalse groenteschotel Tian.