Dit is één van de beroemde gerechten van Brazilië en als je het een keertje geproefd hebt, zal je het zeker vaker maken! Het is een heerlijke stoofpot van zwarte bonen en verschillende soorten vlees. De langzaam gegaarde, smaakvolle en umami-rijke stoofpot van zwarte bonen uit Brazilië, is gemakkelijk te maken en is een absoluut feest voor de smaakpapillen! Ongelofelijk lekker, geen wonder dat dit Braziliaans zwarte bonen stoofgerecht Feijoada het ultieme troostgerecht van Brazilië is!

 

Wat is Feijoada?

 

Feijoada (uitgesproken als fay-jwa-da) is het nationale gerecht van Brazilië en wat voor gerecht! Je zou kunnen zeggen dat het de Braziliaanse versie van de Franse cassoulet is, in die zin dat het een bonenschotel is met verschillende soorten vlees.
De basis is in het hele land gelijk, maar er kunnen verschillende vleessoorten worden gebruikt. Terwijl cassoulet wordt gemaakt met witte bonen en typisch varkensworstjes, gans, eend en soms schapenvlees. Wordt Feijoada gemaakt met zwarte bonen en bevat een verscheidenheid aan varkens- en rundvleesproducten in gezouten en gerookte vorm. Het samenspel van de vleessmaken in Feijoada maakt het tot een opwindend feestje voor de smaakpapillen.

 

Feijoada wordt meestal geserveerd met gesneden sinaasappels en rijst, hoewel bakbananen en pepers ook vaak erbij worden geserveerd. Feijoada wordt vrijwel overal in Brazilië gemaakt, van het eenvoudigste huis tot het meest verfijnde restaurant in Rio. Als gevolg van zijn populariteit hebben sommige restaurants zelfs een ‘Feijoada-dag’.

 

Er bestaan talloze versies van Feijoada waarbij elke thuiskok of restaurantchef zijn eigen favoriete combinatie van ingrediënten gebruikt. En dit is mijn variant erop.
Een kenmerk van Feijoada is dat het een verscheidenheid aan vleesproducten combineert: vers, gezouten en gerookt en alles bij elkaar gegooid in één grote pan.
Het is zo’n geweldig gerecht voor grote groepen, makkelijk te maken en goedkoop.

 

In mijn versie gebruik ik magere riblappen, schouderkarbonades (met bot), magere spekreepjes en de pittige worst chorizo. Dit alles wordt een paar uur langzaam gestoofd.
Je zult de verrukkelijke geur die uit je keuken komt nauwelijks kunnen weerstaan en wacht maar tot je hem proeft!

 

Waar is Feijoada ontstaan?

 

De Braziliaanse keuken is erg geregionaliseerd, elke regio heeft zijn eigen typische gerechten. Dit is het resultaat van een mix van verschillende Europese, inheemse en Afrikaanse ingrediënten en invloeden.
In het zuidoosten van Brazilië zijn er diverse gerechten die verband houden met de Bandeirantes (bandieten) met ingrediënten als maïs, bonen en varkensvlees.

 

Tips:

 

Chorizo is de meest gebruikte vervanger voor Braziliaanse worst (die moeilijk te vinden is buiten Brazilië).

Verder kan je ook buikspek, varkensribbetjes, hamlappen en andere soorten (verse en/of rook) worst gebruiken.

Het is erg belangrijk dat de gedroogde bonen een nacht geweekt worden. Maar je kunt ook heel goed bonen uit blik gebruiken (heb ik gedaan).

Je kunt Feijoada ook maken in een slowcooker. Na het bruinen van het vlees en het bakken van de groenten, voeg je het toe aan de slowcooker en laat je het 10 uur op laag vuur koken.

Drink er een lekkere Caipirinha of koud biertje bij.

 

 

Recept Braziliaans zwarte bonen stoofgerecht Feijoada: