Heerlijke ouderwetse broodpudding met de smaken van de herfst. Serveer het op een koude avond. Deze broodpudding met peer en karamel is ook nog eens een super-de-luxe broodpudding, het is namelijk gemaakt van brioche brood. Maar je kunt het ook van ‘gewoon’ brood maken hoor. Ik heb het van brioche gemaakt omdat ik dit overhad en het zonde vond om er niets mee te doen. Hierdoor is het een extra feestelijk nagerecht geworden.

 

Broodpudding

 

Je kunt van elk soort brood een lekkere broodpudding oftewel een bread and butter pudding maken. Zelfs croissants, krentenwegge, stokbrood, suikerbrood, etc. kan je omtoveren in een heerlijk nagerecht. Het is geen gerecht wat goed voor de lijn is, serveer het op een speciale avond of etentje thuis. Ook erg leuk om met de feestdagen te maken.

 

Broodpudding zou oorspronkelijk uit Engeland komen, maar was bij ons thuis ook al heel erg lang populair. Ik weet nog dat mijn oma dit ook maakte van ‘oud’ brood. Net zoals die lekkere wentelteefjes, hiervoor werd ook oud brood gebruikt.
Het is natuurlijk een ideaal gerecht om overgebleven brood in te verwerken.
In mijn blog: Wat kan je nog maken van oud brood, vind je nog meer heerlijke recepten gemaakt van overgebleven brood.

 

In het originele broodpudding recept worden de boterhammen ingesmeerd met roomboter en dan overgoten met een custardmengsel van room en eieren. Erg machtig dus. Je kunt de room of een deel daarvan vervangen door melk en je kunt de boter achterwege laten om het wat minder zwaar te maken. Wat jij maar wilt.
Ik had een pak geitenmelk gekregen en heb dit verwerkt in het gerecht en dat was erg lekker. Je kunt natuurlijk ‘gewone’ melk of plantaardige melk gebruiken.
En ik vond een heerlijk potje salted karamel bij de Lidl en heb dit verwerkt in de broodpudding. Je kunt deze karamel ook zelf maken. Hoe je dat doet lees je hier.

 

Tips:

 

Je kunt dit nagerecht serveren met een dot slagroom of een bolletje vanille-ijs. Hoeft niet, maar is wel erg lekker natuurlijk.

In plaats van brioche brood kan je natuurlijk gewoon wit brood gebruiken.

Ik heb een ovale ovenschaal van 26 centimeter lang gebruikt voor dit gerecht.

Er staan diverse broodpudding recepten op de site, zoek ze maar eens op. Deze broodpudding van Fries suikerbrood met Beerenburgsaus is ook erg lekker.

 

 

Recept Broodpudding met peer en karamel: