Ik mocht van Peulvruchten.nl diverse soorten peulvruchten ontvangen en werd uitgedaagd om daar leuke recepten mee te verzinnen. Van de gedroogde bonen heb ik deze heerlijke en aromatische bruine bonen curry met rijst gemaakt. Het is een Afghaans recept en daar heet deze curry Lubya. Nu ben ik gek op de Midden-Oosterse keuken, daarom deze curry. Ik denk dat Bartje wel voor deze bruine bonen curry zou bidden, wat denk jij?

 

Comfort food

 

Zo’n bowl met deze curry is comfort food ten top. Helemaal niet spicy maar wel lekker kruidig. Dit komt door het gebruik van koriander en komijn, typische specerijen die gebruikt worden in de Midden-Oosterse keuken. Daarbij nog gedroogde munt, die het geheel lekker fris maakt. Door de specerijen samen te bakken met de ui en knoflook, geven deze specerijen nog meer smaak. En door de tomaten krijgt de curry een prachtige rode kleur. Bruine bonen zijn nog nooit zo lekker geweest.

 

Bruine bonen**

 

Koop jij wel eens gedroogde peulvruchten? Deze zie je steeds meer in de supermarkten liggen en dat is fijn. Peulvruchten zijn goedkoop en gezond. Alleen moet je met gedroogde peulvruchten zoals deze bruine bonen, wel rekening ermee houden dat ze eerst geweekt worden voordat je ze kan koken.

 

Je spoelt de bonen eerst goed schoon en daarna zet je ze ongeveer 8 uur in de week in een pan met koud water. Door het weken wordt de kooktijd verkort en krijgen de bruine bonen een zachter en romiger structuur. Doe dit dus een dag of avond van tevoren.
Ik heb ze ongeveer 40 minuten gekookt, maar meestal heb je er een uurtje voor nodig. Maar omdat de bonen ook nog verder gekookt werden in de saus, heb ik het iets korter gedaan.

 

Ik had een zakje van 500 gram bonen gekregen en heb daarvan ongeveer 300 gram gebruikt voor dit gerecht. Maar ik heb wel het hele zakje in een keer geweekt en gekookt. De rest van de gekookte bonen kan ik weer gebruiken in deze Mexicaanse gehaktschotel met zoete aardappel of Mexicaanse bowl met rijst.

 

Tips:

 

Kook de peulvruchten altijd in water zonder zout of in een zoutarme bouillon. Het zout zorgt er namelijk voor dat de velletjes van de bonen taai worden.
Ik heb ook nog een heerlijk recept voor een Spicy bruine bonensoep voor jou.
Serveer de curry met gekookte (witte) rijst of met zelfgemaakt naanbrood.

 

 

Recept Bruine bonen curry met rijst: