Een klassieker uit de Italiaanse keuken is deze Bucatini all’Amatriciana. De all’Amatriciana saus ook wel Matriciana genoemd, is een eenvoudige maar oh zo’n heerlijke pastasaus. Het wordt oorspronkelijk gemaakt van guanciale (gezouten varkenswang), tomaten en Pecorino Romano kaas. Met slechts een paar ingrediënten tover je een heerlijke pasta uit jouw keuken. En zoals voor zoveel Italiaanse recepten geldt …. houdt het simpel!

 

Bucatini

 

Bucatini pasta is een hele dikke spaghetti soort die hol is van binnen. Ik dacht dat ik bucatini gekocht had, maar begin nu te twijfelen of het geen ziti is. Deze pasta is nog iets dikker dan bucatini. Bucatini all’Amatriciana is een bekend gerecht bereid met deze pasta. In mijn blog Welke saus past het beste bij welke pasta, lees je dat hoe steviger de pasta is, hoe steviger de saus zou moeten zijn. Dus maak geen dunne saus bij dit robuuste spaghetti soort.
Mocht je geen bucatini pasta kunnen vinden, maak dit gerecht dan met spaghetti.

 

Guanciale*

 

Guanciale oftewel kinnebakspek wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Het is een Italiaans gezouten vlees uit de wang van een varken. Je ziet het bijna niet bij de Nederlandse slagers. Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan spekreepjes. En bak die lekker krokant uit.

 

Tomatensaus

 

Het toverwoord voor een lekkere pasta is het gebruik van de juiste producten. Dit hoeven er niet veel te zijn, maar wel van goede kwaliteit. Dit geldt ook voor de tomaten in een tomatensaus. Zomers gebruik je natuurlijk verse en super rijpe tomaten voor een tomatensaus. Maar ’s winters kan je beter een blikje met tomaten gebruiken. Ik heb nu een blik kerstomaatjes van Mutti gebruikt.
Ik heb in plaats van verse rozemarijn een zelfgemaakte rozemarijnzout gebruikt. Hoe je dit maakt lees je hier. Altijd fijn om een pot hiervan op voorraad te hebben.

 

 

Recept Bucatini all’Amatriciana: