Ik zag bij mijn groenteboer een bijzonder citrusvrucht liggen en heb het gelijk maar gekocht voordat het weg was. Het is de zogenaamde Buddha hand, Buddha fingers of ook wel vingercitroen genoemd. Een heerlijk ruikende vrucht zonder vruchtvlees. Maar ja dan koop je zoiets, wat ga je ermee doen. Ik had al een vinger van zijn hand eraf getrokken, dit geraspt en in deze heerlijke citroen kokosmuffins gebruikt. Een paar andere vingers heb ik in een fles gin gegooid voor extra smaak. En van de rest heb ik deze Buddha vingers marmelade gemaakt.

 

Buddha vingers

 

De rasp van deze vrucht is zo lekker, bloemig, fruitig en delicaat citrus-achtig. Ik had hem een tijdje in de koelkast liggen en wat rook het lekker als ik de koelkast deur opentrok. Ben ook heel benieuwd hoe het in de gin gaat smaken, dat horen jullie nog van mij. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit China en India en wordt het vaak aangeboden als offer in tempels.

 

Je gebruikt dus alleen de schil, of zoals ik in deze marmelade gedaan heb, de hele vingers in stukjes gesneden. Die schil wordt echt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten zoals dessert, gebak of taarten of in dressings voor over een salade.

 

Marmelade

 

Marmelade is een soort jam gemaakt van citrusvruchten. Je gebruikt de schillen en het vruchtvlees voor het maken van marmelade. Daarom heeft het een zoete smaak met een bittere kick, je moet er wel van houden. Het is een van oorsprong Engels recept.
Je kookt het vrij lang in water met aardig wat suiker. Je kunt marmelade maken van sinaasappels, citroenen, limoenen, grapefruits en mandarijnen.

 

Deze marmelade is heerlijk op een beschuit, geroosterde boterham, bij wentelteefjes of scones.
Je kunt het ook serveren bij een kaasplankje of kip en/of varkensvlees.
Of maak er een lekker toetje van door het in de yoghurt te doen of gebruik het bij het maken van gebak.
Probeer ook eens deze Bloedsinaasappel marmelade.

 

 

Recept Buddha vingers marmelade: