Deze buikspek langzaam gegaard in de oven is een heerlijk gerecht om voor meerdere personen te bereiden. Elke keer als ik dit maak, is het een groot succes. Misschien denk je dat kan ik niet bereiden, maar het is echt niet moeilijk om te maken. Als je het recept volgt dan lukt het jou ook. Probeer het eens!

 

Door het buikspek heel langzaam te garen, krijg je super mals vlees en een heerlijke krokante korst erop. Dit noemen ze zo mooi ‘crackling’ in het Engels. Het lijkt een beetje op kaantjes, die zijn ook zo lekker krokant.
Het enige wat van je gevergd wordt met dit recept is geduld. Het vlees moet namelijk erg lang in de oven. Maar die doet in principe het werk voor je. Af en toe pas jij de temperatuur van de oven aan en verder heb je er weinig werk aan.

 

Buikspek

 

Een varken heeft spek op z’n rug en op de buik. Het vlees inclusief vet noemen we buikspek. Ontbijtspek, katenspek en Zeeuws spek wordt gemaakt van buikspek.
Dit doorregen vlees is behoorlijk vet. Maar wel ontzettend lekker om in z’n geheel te braden in de oven of op de barbecue. Buikspek in lapjes gesneden zijn de bekende speklapjes.

 

Speklapjes

 

Speklapjes worden gesneden het buikspek van het varken. Het speklapje uit het buikspek bevat ook naast spek ook vlees. Als je aan de lijn doen, is een speklapje eten niet zo’n goed idee. Maar een goed bereid speklapje kan wel ontzettend lekker zijn.

 

In mijn blog: Verschillende soorten varkensvlees kan je nog meer bijzondere stukken varkensvlees vinden.

 

Tips:

 

Pas op met de stappen wijn of water bijvullen. Een hete glazen (Pyrex) ovenschaal kan uit elkaar klappen als je koude vloeistof bijvult, let daarop!
Serveer bij dit gerecht In de oven geroosterde aardappelen en deze lekkere Koolsla met walnoten en cranberry’s.

 

 

Recept Buikspek langzaam gegaard in de oven: