Deze bulgur met pikante saucijzen en groene asperges is een receptje met de smaken van het Midden-Oosten. Wij zijn er gek op, daarom zal je diverse recepten op de site vinden uit deze keuken. Vooral door het gebruik van specerijen maakt deze keuken zo bijzonder smakelijk en kruidig. Daarbij worden ook nog vaak verse kruiden gebruikt voor nog meer smaak.
Bulgur
Eet jij wel eens bulgur? Bulgur is een gezonde vervanger voor rijst, quinoa of zelfs pasta. Het is een graansoort gemaakt van een harde tarwe ook wel durum genoemd. De tarwekorrels worden eerst gestoomd en dan gedroogd. Je kunt bulgur in hele korrels krijgen, maar ook gebroken of zelfs gemalen. Voor dit gebruikte ik gebroken bulgur. Het voordeel van deze bulgur is dat het heel snel gaar is.
Deze graansoort wordt vooral gebruikt in de Arabische, Turkse, mediterrane en Indiase keukens. Maar maakt zeker zijn opmars in ons landje. Het is vooral bekend van de tabouleh, kibbeh en wordt ook veel gebruikt in pilav of soepen. Dit graan is erg veelzijdig, je kunt het hartig en zoet gebruiken.
Het is vezelrijk, bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Door de langzame koolhydraten, krijg je minder snel honger na het eten van bulgur.
Je kunt bulgur vinden in de supermarkten of sowieso bij de Turkse winkel, hier verkopen ze heel veel soorten bulgur.
Als je geen asperges kunt vinden, gebruik dan een andere groente zoals aspergebroccoli, peultjes of courgette bijvoorbeeld.
Tip:
- En als je dan toch een pak bulgur gekocht hebt, maak er dan ook een heerlijk ontbijt van. Zoals deze Bulgur met gekarameliseerde nectarines. Klinkt niet gek hè?
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Bulgur met pikante saucijzen en groene asperges:
Ingrediënten
- 250 gr bulgur
- 500 gr groene asperges
- 8 pikante saucijsjes
- 6 blaadjes verse salie
- 2 rode uien, gesnipperd
- 1/2 rode peper
- 75 gr gedroogde vijgen
- 1/2 tl saffraan
- 1 snufje kaneelpoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 4 takken dille
- 3 el dadelmelasse
- olijfolie
Instructies
- Kook allereerst de bulgur gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de asperges in schuine stukken en blancheer ze. Giet ze dan af. Week de saffraan in 50 ml heet water.
- Snijd de saucijsjes in schuine stukken, de salieblaadjes fijn en snipper de rode uien. Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijsten en snijd de rode peper fijn. Hak de vijgen grof.
- Verhit ondertussen 2 eetlepels olie in een braadpan. Bak de worstjes in 3 minuten bruin, voeg de salieblaadjes toe. Voeg de uien, knoflook, rode peper gedroogde vijgen toe en bak dit mee in de pan.
- Voeg de saffraan met het water toe en de kaneel- en komijnpoeder. Strooi de voorgekookte bulgur erover en doe er 1 kop water en de asperges bij en laat dit afgedekt ongeveer 5-10 minuten op een laag vuur garen.
- Serveer met gehakte dille de dadelmelasse erover.