Burrito met kipgehakt en rijst

Deze keer geen burrito met rundergehakt maar een burrito met kipgehakt en rijst. Burrito’s zijn tortilla’s die gevuld worden met vlees en bonen en daarna opgerold. Je eet ze uit het vuistje. Het is een typisch Tex Mex gerecht en wij zijn er gek op.

 

Burrito

 

Een burrito is dus een van oorsprong Mexicaans gerecht welke populair werd in de Tex Mex keuken. Het is een opgerolde tortilla gevuld met een hartige vulling. Meestal bestaat deze vulling uit vlees zoals rundergehakt aangevuld met nog veel meer ingrediënten zoals rijst, bonen, groenten, specerijen en kaas. De tortilla’s worden van tevoren opgewarmd (in een pan, oven of magnetron) om ze zachter te maken, waardoor je ze goed kunt oprollen. Als je ze strak inrolt, kan je ze uit de hand eten.
Je kunt de burrito’s serveren met guacamole, tomaten salsa of zure room.

 

De exacte oorsprong van de burrito is niet echt bekend. Wel weet men dat in Mexico al eeuwenlang het voedsel in maïs tortilla’s werd ingepakt. Deze vullingen bestonden meestal uit tomaten, pompoen, avocado’s, paddenstoelen, tomaten en natuurlijk chilipepers. Later werd dit ook vlees en bonen.
Omdat Mexico grenst aan de Amerikaanse staat Texas, zijn de Mexicaanse gerechten geïntegreerd in de Amerikaanse keuken. Vandaar de term Tex Mex (Texas Mexico) keuken.

 

Je hebt diverse varianten van de burrito: de ‘natte’ burrito, deze wordt bedekt met een rode chilisaus met daarop gesmolten kaas. Deze kan je dus niet uit het vuistje eten. Dit gerecht wordt ook wel de ‘enchilla stijl’ burrito genoemd.
In Amerika wordt veel een burrito bowl geserveerd. Dit is een burrito in de vorm van een kom waarin de burrito ingrediënten in geserveerd worden.
In de Tex Mex restaurants kan je ook de ontbijt burrito bestellen, die is een tortilla gevuld met roerei met diverse groenten erin.
En er bestaat ook nog een gefrituurde burrito (chimichanga).

 

 

Recept Burrito met kipgehakt en rijst:

Burrito met kipgehakt en rijst. In plaats van rundergehakt heb ik deze keer de burrito's gevuld met kipgehakt en rijst. En dat is heerlijk geworden.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Mexicaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr kipgehakt
  • olijfolie
  • 1 tl chilipoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 blikje gemengde bonen
  • peper en zout
  • Flour Tortilla’s
  • 80 geraspte cheddar
  • 125 ml zure room
  • 200 gr gekookte rijst
  • 1 el limoensap
  • 2 el gehakte koriander

Instructies
 

  • Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie op hoog vuur en bak hierin het gehakt rul samen met de specerijen, peper en zout. Voeg als laatste het blikje gemengde bonen toe.
  • Meng limoensap en koriander door de warme gekookte rijst.
  • Verwarm de tortilla’s in een warme pan, als de tortilla warm is bestrooi het dan met de geraspte kaas.
  • Haal het dan uit de pan en lepel het kipgehakt en de rijst erop. Rol ze op, snijd ze doormidden en serveer ze met de zure room.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating