Als je van Caesar salade houdt, is deze combinatie van groenten, zachtjes gestoofd in bouillon en geserveerd met geroosterde croutons, je oude favoriet op een nieuwe manier geserveerd. Je neemt dus in principe alle ingrediënten die je ook in een klassieke Caesar salade gebruikt. Ik ben dol op Caesarsalade. Fris en groen en fris van smaak. Maar wat als het koud is en je gewoon zin hebt in een lekkere warme soep? Maak van die salade een soep! Een Caesar salad soep.
Caesar salade
De Caesar salade is een salade die origineel uit Amerika komt. De salade is genoemd naar de – van Italiaanse afkomst – Caesar Cardini. Hij was eigenaar en chef-kok van een hotel en restaurant. De salade ontstond doordat hij op een drukke dag deze in elkaar flanste van hetgeen er nog in de keuken over was. De gasten vonden het zo lekker en kwamen terug voor deze salade. De salade werd daarom naar hem vernoemd.
De salade bestaat uit Romaine sla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, gekookt ei met worcestersaus, olijfolie en citroensap.
In de loop der jaren werden er meer ingrediënten toegevoegd zoals kipfilet, spek, tomaat, avocado, ansjovis en mosterd.
Caesar salade soep
Ja, je hebt me goed gehoord! Het kan voor sommige mensen moeilijk zijn om zich voor te stellen dat iets dat gewoonlijk rauw wordt gegeten, in soep verandert. Maar als je dit maakt, zal je nooit meer denken dat sla koken vreemd is. Dit is een krachtige groene soep met alle voedingsstoffen van de Romaine sla. Wist je trouwens dat Romaine de meest voedzame slasoort is? Het bestaat uit 17% eiwit, heeft alle 9 aminozuren, meer vitamine A dan een wortel, calcium, ijzer, B-vitamines, vitamine K en is een goede bron van omega 3. En in tegenstelling tot spinazie bevat het weinig oxaalzuur, wat bij sommige mensen kan nierstenen veroorzaken en jicht verergeren.
Een goede reden om deze sla te eten of te verwerken in deze heerlijke soep.
Het kan een mooi voorgerecht van je maaltijd zijn om je een extra boost groenten te geven. Of je voegt wat vlees of bonen, kip of garnalen eraan toe om er een hoofdgerecht van te maken. Het bereiden van Caesar-saladesoep duurt niet lang. En je kunt een zeer fijne maaltijd van maken op een avond dat je wat comfortfood nodig heeft. Dan is dit de soep voor jou.
Erbij
Maak er wat knapperige broodcroutons met Parmezaanse kaas bij en garneer het met gebakken spek, gekookte ei en gerookte kipfilet en je hebt een soep om je honger te stillen. Bewaar dit recept, want je zult deze soep keer op keer willen maken.
Het recept van de pistou die ik gebruikt heb bij de soep, kan je hier vinden.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Caesar salade soep:
Ingrediënten
- 2 kroppen Romaine sla
- 200 gr gerookte kipfilet
- 4 eieren, zachtgekookt
- olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, geraspt
- 5 ansjovisfilets
- 750 ml kippenbouillon
- 1 el Dijon mosterd
- peper uit de molen
- 25 ml slagroom
Erbij
- 1 ciabatta brood
- 1 teentje knoflook
- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 4 plakjes bacon, krokant gebakken
- 4 el pistou
Instructies
- Spoel twee grote kroppen Romaine sla schoon en snijd het in stukken.
- Snijd de gerookte kipfilet in dunne reepjes of plakken. Snijd de eieren doormidden.
- Zet de grill van de oven aan.
- Bak in een grote soeppan met een flinke scheut olijfolie het uitje en de knoflook glazig.
- Doe hierbij de ansjovisfilets en bak nog even mee.
- Voeg de bouillon, mosterd en peper toe en breng aan de kook. Voeg de sla erbij en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
- Maak ondertussen de croutons: snijd het brood in dunne plakken en besprenkel ze met olijfolie. Grill het brood aan beiden kanten goudbruin.
- Haal ze uit de oven, wrijf het teentje knoflook er over en bestrooi ze royaal met de geraspte kaas. Zet weer even terug onder de grill.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine, doe de soep terug in de pan en giet er een scheut room bij. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Voeg op het laatste moment de kipreepjes erin. Schenk de soep in diepe borden of kommen en serveer met een plakje bacon, eitje en een paar croutons erop of ernaast.
- Ik heb er nog wat pistou over gedaan.
- Enjoy your soup!