Cajun kippendijen met orzo

Ik heb een heerlijk eenpansgerecht voor jullie. Deze Cajun kippendijen met orzo bereid je in één pan in de oven. Natuurlijk kun je het ook op het vuur klaarmaken, maar in de oven is het net zo makkelijk. Dit soort gerechten zijn mijn favoriet – weinig afwas en de oven doet het meeste werk!

Cajun

De Cajun keuken komt uit de Amerikaanse staat Louisiana en is een smeltkroes van Franse, Afrikaanse, Indiaanse, Spaanse en Caraïbische invloeden. Typisch voor deze keuken zijn de pittige en robuuste gerechten zoals gumbo en kambalaya.

De kippendijen in dit recept worden bestrooid met cajunkruiden. Als je deze specerijenmix niet in huis hebt, kun je hem makkelijk zelf maken. Meng hiervoor:

  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 2 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el oregano
  • 1 el tijm
  • 1 el chilipoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el zout en peper

Kip

Voor dit gerecht gebruik ik kippendijen met vel en bot. Deze blijven sappig en vol van smaak. Je kunt ook kipdijfilets nemen, maar die zijn sneller gaar. De kippendijen worden eerst een half uur gegaard voordat de rest van de ingrediënten de pan in gaan.

Er staan veel kiprecepten op mijn site – ik ben er gek op! De slogan “Kip, het meest veelzijdige stukje vlees” zegt alles. Misschien komt het omdat ik ben opgegroeid in Barneveld, hét kippendorp van Nederland!

Pan

Gebruik een gietijzeren pan als je die hebt. Deze kan zonder problemen de oven in. Heb je geen ovenbestendige pan? Geen zorgen – je kunt alles ook in een ovenschaal bereiden. Bak de kip en ingrediënten dan wel eerst aan in een gewone pan voordat je ze overdoet in de ovenschaal.

Orzo

Orzo is een pastasoort die lijkt op een rijstkorrel. Ik vind het lekkerder dan rijst, maar je kunt de orzo eventueel vervangen door witte of zilvervliesrijst – net wat jij lekker vindt.

Bekijk hier meer orzo recepten!

Recept cajun kippendijen met orzo

Ik heb een heerlijk eenpansgerecht voor jullie. Deze kippendijen met orzo kan je in de oven of op het vuur bereiden in 1 pan.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten
Keuken Amerikaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 4 kippendijen
  • 2 el cajun specerijen
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rode paprika’s
  • 2 sinaasappels
  • 300 gr orzo
  • 700 ml kippenbouillon
  • 4 takken peterselie

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op 200˚C.
  • Bestrooi de kippendijen met de cajun specerijen en een beetje peper en zout.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een (gietijzeren) bakpan en bak hierin de kippendijen goudbruin aan. Zet de pan dan in de oven en laat dit ongeveer 30 minuten garen.
  • Snipper ondertussen de uien, hak de knoflook fijn en snijd de paprika’s in dunne repen.
  • Snijd de sinaasappels of citroenen in dunne plakjes.
  • Haal de pan met de kip uit de oven en haal de kip eruit. Zet de pan op het vuur en bak hierin de ui, knoflook en paprika’s in een paar minuten. Voeg de orzo toe en bak dit even mee.
  • Giet dan de bouillon erbij en breng aan de kook. Leg de kippendijen hiertussen, leg de sinaasappelschijfjes erop en zet de pan weer in de hete oven.
  • Gaar alles in ongeveer 15 minuten. Check ondertussen wel of de orzo niet te droog kookt, voeg anders nog wat bouillon of water toe.
  • Haal de pan uit de oven en bestrooi het met gehakte peterselieblaadjes. Zet de pan op tafel (pas op heet!) en laat iedereen zelf hieruit scheppen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating