De Siciliaanse Caponata is een groente stoofschotel gemaakt van aubergines, uien, bleekselderij, tomaten, olijven, kappertjes en pijnboompitten. Het is een vegetarisch gerecht wat koud als antipasto wordt geserveerd. Lekker op geroosterd ciabatta brood. Ik heb het nu warm geserveerd door een pasta. Het is deze verrukkelijke Calamarata Pasta Caponata geworden.

 

Caponata

 

De aubergine speelt de hoofdrol in dit gerecht wat oorspronkelijk uit Sicilië komt. Het recept verschilt per familie of regio. Deze aubergine salade zit vol met smaak. Een beetje zuur door de azijn en kappertjes en zoet door de toevoeging van de rozijnen en suiker.
De Caponata is zeg maar de Italiaanse ratatouille, met het verschil dat er in de Caponata geen paprika en courgette verwerkt wordt. Daarnaast is de Caponata meer een salade en de ratatouille een saus.

 

Het lekkerst is het om dit gerecht ruim van tevoren te maken, zodat de smaken er goed intrekken. Serveer het koud (op kamertemperatuur) of lauwwarm. Je kunt het als voorgerecht serveren op geroosterde brood (bruschetta) of bij geroosterd vlees, kip of vis. Of meng het door pasta zoals ik gedaan heb. Ook dit zou je koud kunnen eten als pastasalade op een warme dag.

 

Om een lekkere geroosterde smaak aan de aubergines te krijgen, kan je de blokjes ook roosteren in de oven* terwijl je de rest van het gerecht klaar maakt. Dan voeg je als laatste de aubergine toe bij de rest van de groenten.

 

Pasta

 

Ik had nog verse calamarata pasta liggen en heb het daarom gebruikt in dit gerecht. Het is een pasta in dikke ringvorm. Maar je kunt natuurlijk ook penne of macaroni hiervoor in de plaats gebruiken.

 

Tips:

 

Als je de Caponata een dag van tevoren maakt, trekken de smaken er nog beter in. Warm het dan op terwijl je de pasta kookt.
Mocht je wat overhouden, eet het dan de volgende dag op geroosterd Ciabatta brood. Lekker als borrelhapje of voorgerecht.

 

 

Recept Calamarata Pasta Caponata: