In de 14 daagse Italiaanse foodfotochallenge was dag 13 gevulde cannoncini. Nu heb ik die wel eens gegeten, maar nog nooit zelf bereid. Hiervoor heb je speciale cannoncini vormpjes – de zogenaamd roomhoornpennen – voor nodig. Die heb ik niet in huis en vroeg me af of ik die wel moest gaan kopen of niet. Meestal schaf ik zoiets aan en verdwijnt dit ergens onder in een kast en gebruik ik het nooit meer. Maar onze lokale bakker gaf de uitkomst. Hij had die hoorntjes wel voor mij en ik mocht ze lenen. Toen ik ze ophaalde, kreeg ik nog een mini cursus over hoe ze te maken en kreeg ik een zak grof kristalsuiker mee, want dat moest ik gebruiken in plaats van ‘gewone’ kristalsuiker. Het zijn deze heerlijke Cannoncini gevuld met Nutellamascarpone geworden. Waarschuwing vooraf: niet maken …… veel te lekker!
Klassiek worden de cannoncine gevuld met een soort bakkersroom. Maar ik ga vaak voor snel en makkelijk, dus is het Nutellamascarpone geworden. Dit heb ik nog extra op smaak gebracht met sinaasappelrasp.
Natuurlijk kan je de hoorntjes met van alles vullen, zoals bijvoorbeeld de klassieke crème, karamelcrème of slagroom met jam.
Als je eenmaal de slag te pakken hebt, dan is dit helemaal niet moeilijk te maken, je koopt een grote rol bladerdeeg en rollen en bakken maar. Lekker als nagerecht of bij de koffie. Maak ze van te voren en vul ze pas op het laatste moment.
Het is heel belangrijk om met goed koud bladerdeeg te werken, anders wordt het te slap en rolt het niet makkelijk om de cilinders. Mijn eerste poging mislukte daardoor omdat ik het op een veel te warme dag probeerde te maken. Geen succes dus. Leg het bladerdeeg anders na het snijden even in de vriezer, zodat het goed koud is.
Italiaanse desserts
En nog zo’n challenge was deze overheerlijke Zuccotto parfait. Ook een uitdaging om te maken, maar de moeite zeker waard. Ook hier geldt weer de waarschuwing …. niet maken, veel te lekker!
Tips:
- Tip van de bakker: laat het laatste stukje van het bladerdeeg iets uitsteken, anders loopt je vulling er te gemakkelijk uit.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Cannoncini gevuld met Nutellamascarpone:
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 1 eigeel
- kristalsuiker
- 250 gr mascarpone
- 100 gr Nutella
- 20 gr poedersuiker
- 1 tl sinaasappelrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190˚C. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat.
- Vet de buitenkant van de cilinders in met een beetje olie.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd het in lange repen van ongeveer twee centimeter breed en minimaal 25-30 cm lang.
- Wikkel ze vanaf de punt een beetje overlappend rondom de cilinders. Leg ze op een bakplaat. Herhaal dit met de andere hoorntjes.
- Kwast ze in met het losgeklopte eigeel en dep ze rondom in de kristalsuiker. Schuif de bakplaat in de oven en bak de hoorntjes in ongeveer 15-20 minuten goudbruin.
- Haal ze dan uit de oven en laat ze iets afkoelen. Druk nu de metalen cilinder iets in en trek deze voorzichtig uit het gebakken hoorntje. Laat ze helemaal afkoelen voordat je ze gaat vullen.
- Meng de mascarpone met de Nutella, poedersuiker en sinaasappelrasp. Schep dit in een spuitzak en leg dit in de koelkast om op te stijven.
- Steek de spuitzak helemaal in het hoorntjes en spuit dan de Nutellamascarpone erin.
- Serveer ze eventueel met vers fruit erbij.